Bakterier finns naturligt i livsmedel, i köket, på våra händer och i miljön. Vissa är ofarliga, medan andra kan göra oss sjuka om de hamnar i maten eller tillåts växa. I ljummen mat trivs bakterier, kan växa och bilda gifter som gör oss sjuka.
Tips för säker matlagning i hemmet
- Tvätta händerna.
- Undvik att hantera mat när du är sjuk.
- Håll kylskåpet kallt.
- Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
- Kyl snabbt ner mat som ska sparas.
- Undvik att ställa in varm mat i kylen.
- Tina upp fryst mat säkert (t.ex. i kyl eller vattenbad).
- Hetta upp sparad mat ordentligt innan servering.
- Skölj alltid frukt och grönsaker noga i rent vatten.
- Undvik opastöriserad mjölk.
- Rengör skärbrädor och knivar ordentligt och byt ut gamla repiga skärbrädor. Var särskilt noga med att diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
- Byt disktrasa ofta eftersom de snabbt blir bakteriehärdar.
- Kontrollera återkommande dricksvatten från egen brunn.