Kontakt

Enhet livsmedel och alkoholtillstånd, samhällsbyggnadsförvaltningen
Besöksadress: Visborgsallén 19, 621 81 Visby
E-post: registrator-mbn@gotland.se

Livsmedelsinspektörer
Telefon: 0498-26 32 10
Telefontid vardagar klockan 09.00-12.00
E-post: sbflivsmedel@gotland.se

När du har kontakt med oss på Region Gotland innebär det att vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Säker matlagning hemma

Även hemma i det egna köket kan omständigheterna leda till matförgiftning. Det är viktigt att vi hanterar maten på rätt sätt. Särskilt känsliga är små barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Bakterier finns naturligt i livsmedel, i köket, på våra händer och i miljön. Vissa är ofarliga, medan andra kan göra oss sjuka om de hamnar i maten eller tillåts växa. I ljummen mat trivs bakterier, kan växa och bilda gifter som gör oss sjuka.

Tips för säker matlagning i hemmet

  • Tvätta händerna.
  • Undvik att hantera mat när du är sjuk.
  • Håll kylskåpet kallt.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Kyl snabbt ner mat som ska sparas.
  • Undvik att ställa in varm mat i kylen.
  • Tina upp fryst mat säkert (t.ex. i kyl eller vattenbad).
  • Hetta upp sparad mat ordentligt innan servering.
  • Skölj alltid frukt och grönsaker noga i rent vatten.
  • Undvik opastöriserad mjölk.
  • Rengör skärbrädor och knivar ordentligt och byt ut gamla repiga skärbrädor. Var särskilt noga med att diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
  • Byt disktrasa ofta eftersom de snabbt blir bakteriehärdar. 
  • Kontrollera återkommande dricksvatten från egen brunn.

Om du blir magsjuk