Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter innehåller bland annat krav på
- egenkontroll
- Faroanalys
- provtagnings- och analysfrekvens
- analysparametrar och gränsvärden
- åtgärder vid försämrad dricksvattenkvalitet
Gäller det här ditt vatten?
Dricksvattenföreskrifterna gäller för anläggningar som i genomsnitt erbjuder 10 kubikmeter dricksvatten eller mer per dygn eller försörjer 50 personer eller fler med dricksvatten.
Dricksvatten som erbjuds eller används som en del av en kommersiell eller offentlig verksamhet omfattas alltid av dessa föreskrifter, oavsett verksamhetens storlek.
Registrering och kontroll av vattenverk
Vattenverk som klassas som livsmedelsverksamhet ska registreras hos Enheten för livsmedel och alkoholtillstånd enligt samma rutin som annan livsmedelsverksamhet. Läs mer om hur riskklassningen går till i dokumentet "Riskklassning och underlag för kontrolltid" nedan.