Kontakt

Du är alltid välkommen att ringa om du funderar över något eller om något avviker.

Du når oss på telefon 0498-26 80 02.

Om vi inte kan svara, lämna ett meddelade så ringer vi upp dig.

Så hittar du till BB avdelningen, Visby lasarett
Vid ditt bokade besök, gå via huvudentrén och anmäl dig i kassan. Fortsätt mot förlossning/BB till havskorridoren. Där sätter du dig ned och väntar tills det blir din tur.

Välkomna för inskrivning av ditt nyfödda barn på BVC BVC Wisby Söder  

Telefon: 0498-26 85 43
Telefontid: vardagar kl. 09.00 – 09.45 eller lämna meddelande så ringer vi upp.

BVC Slite   

Telefon: 0498-20 45 55
Telefontid: vardagar kl. 09.00 – 09.45 eller lämna meddelande så ringer vi upp.

BVC Hemse  

Telefon: 0498-20 46 72
Telefontid: vardagar kl. 09.00 – 09.45 eller lämna meddelande så ringer vi upp.

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

När du kommit hem

När du kommer hem börjar ett nytt liv.

Tänk på att vila mycket, passa på när ditt barn sover. Det kommer att kännas som om du sitter och ammar mer eller mindre hela tiden, och det gör du också, men bara i början. Det kommer inte alltid vara så.

Partners attityd och kunskap om amning är en av de viktigaste faktorerna till hur mamman själv ser på amningen. Ju mer positiv den andra föräldern är till amning desto längre ammar kvinnan. Drick mycket, du behöver en liter extra vätska per dygn när du ammar. Drick gärna vatten. Första tecknet på vätskebrist är huvudvärk.

Att ta hand om den nya lilla människan är uttömmande både psykiskt och fysiskt. Ta emot service och hjälp från din omgivning med glädje, det behöver du! Du kan bli extra känslosam, ibland är du glad och lycklig, nästa stund är du ledsen och gråter. Detta är helt normalt. En del kvinnor kan uppleva en viss nedstämdhet den första tiden.

Ungefär var tionde mamma drabbas av en djupare förlossningsdepression, då ska man naturligtvis söka professionell hjälp.

Du har ett sår i livmodern efter moderkakan som gör att du är infektionskänslig. Såret är läkt efter 6-8 veckor, då avslaget har upphört. Tänk på att inte bada, endast duscha, använd inte tampong. Vid samlag använd kondom med tanke på infektionsrisk.
Om avslaget blir illaluktande och/eller du får ont i magen samt får feber ska du kontakta oss. Det kan vara tecken på infektion som kräver behandling.

Hormonomställningen i kroppen efter förlossningen gör att kvinnans kropp är inställd på amning och skötsel av barnet. Som partner kan man lätt känna sig utanför.
Behovet av närhet och värme är stort även om sexlusten första tiden inte är så stor. Försök prata med varandra. Glöm inte bort att ni också är ett kärlekspar, inte bara föräldrar. När ni är redo för samlag kan glidmedel behövas eftersom amningens hormonbalans gör slidans slemhinnor torra.

Titta på barnets hudfärg ett par gånger om dagen i dagsljus. En lätt gulaktig ton på hud och i ögonvitor är normalt. Om barnet är tydligt gult på kroppen kan det behöva hjälp. Rådgör med BVC sjuksköterskan.
 

Ring BVC första vardagen efter hemgång eller medan du ligger kvar på BB. Boka tid för inskrivning.

Ring MVC och boka tid för efterkontroll.