Kontakt

Du är alltid välkommen att ringa om du funderar över något eller om något avviker.

Du når oss på telefon 0498-26 80 02.

Om vi inte kan svara, lämna ett meddelade så ringer vi upp dig.

Så hittar du till BB avdelningen, Visby lasarett
Vid ditt bokade besök, gå via huvudentrén och anmäl dig i kassan. Fortsätt mot förlossning/BB till havskorridoren. Där sätter du dig ned och väntar tills det blir din tur.

Välkomna för inskrivning av ditt nyfödda barn på BVC BVC Wisby Söder  

Telefon: 0498-26 85 43
Telefontid: vardagar kl. 09.00 – 09.45 eller lämna meddelande så ringer vi upp.

BVC Slite   

Telefon: 0498-20 45 55
Telefontid: vardagar kl. 09.00 – 09.45 eller lämna meddelande så ringer vi upp.

BVC Hemse  

Telefon: 0498-20 46 72
Telefontid: vardagar kl. 09.00 – 09.45 eller lämna meddelande så ringer vi upp.

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Amning

Som nybliven mamma kan du behöva lära dig att amma. Mycket stöd och hjälp kan behövas i början. Barnet ska också lära sig ta bröstet på rätt sätt.

Partners stöd är oerhört viktigt. Låt kvinnan veta att du stödjer henne genom att tala om hur bra hon gör det. Här på BB är det viktigt att du aktivt ber om hjälp om du behöver stöd och råd. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är.

Det är bra om barnet suger under sin första vakenhetsperiod, direkt efter förlossningen. Amningen brukar då gå lättare sen.

Alla barn vill inte eller kan inte ta bröstet direkt efter förlossningen. Prova då att handmjölka så kommer amningen lättare igång. Be oss om hjälp så visar vi!

När barnet äter (amning/flaska) och du håller det i famnen, tillfredsställs också behovet av närhet och trygghet. Hud mot hud kontakt frigör hormonet oxytocin som är lugnande för både mor och barn.
Lär dig tolka barnets signaler. Sökreflexen är ett sätt för barnet att tala om att det behöver suga, bebisen hackar med halvöppen mun mot din kropp samt försöker suga på sina händer. Att vrida på huvudet och söka med munnen eller att skrika är också tecken på att barnet vill suga.

Titta inte på klockan, amningsintervallet kan vara från 30 min till 3-4 timmar. Det är inte alltid fråga om mat, det finns också behov av närhet, trygghet och värme. Om barnet skriker och verkar missnöjt, testa att amma.
Lita på att ditt barn vet när det behöver ammas. Tänk inte att barnet ”inte kan vara hungrigt för att det åt för bara en timme sedan”. Prova att amma, bebisen kanske inte fick i sig så mycket vid förra amningstillfället.

Det finns mycket information om amning. Glöm inte använda ditt sunda förnuft och lita till din känsla och förmåga. Amning är inte bara mat!

Läs vidare i länken under Tips och råd.

 

Till dig som inte kan eller som väljer att inte amma

Alla vill inte eller kan inte amma.

Det finns många olika anledningar till det. Prata med oss om det så vi vet hur du känner och kan stödja och hjälpa dig i ditt beslut. Det finns många olika sätt att ge sitt barn mat på. Du kan amma delvis och ge resten tillägg på flaska. Du kan pumpa ur bröstmjölk och ge barnet, då det av någon anledning inte kan suga på bröstet. Eller kanske du vill ge enbart ersättning på flaska. Modersmjölkersättning är gjord på komjölk som förändras för att den ska likna bröstmjölk så mycket så möjligt.

Tänk på att ha ditt barn lika nära dig när du ger mat med nappflaska som om du skulle ha ammat. Gärna hud mot hud, då frigörs hormonet oxytocin som är lugnande både för barnet och den som matar.

Läs vidare i länkarna under Tips och råd.