Om utbildningen
Från hage till mage: så kan man sammanfatta de tre åren. Under utbildningen får du kunskaper som förbereder dig för att arbeta på bageri eller restaurang. Du får lära dig allt om tillverkningsprocessen från råvara till färdig rätt eller bakverk, olika hantverksmässiga tekniker och självklart hur man gör sina gäster nöjda. Programmet innefattar ämnen som livsmedelskunskap, näringslära, specialkost, alkoholservering, hygien, arbetsmiljö, försäljning, service och bemötande. Du får även utveckla din förmåga att kunna planera och organisera liksom att sköta ekonomi.
Arbetsplatsförlagt lärande – APL
Utbildningen omfattar minst 15 veckors APL. Det betyder att delar av kurser genomförs på arbetsplatser. Vi har kontakter med några av Sveriges bästa restauranger och konditorier och ibland även utomlands. Det ger dig tillfälle att knyta kontakter och många av programmets tidigare elever jobbar idag på de arbetsplatser de tidigare praktiserat på. Under APL följer eleven företagets arbetstider och är försäkrad.
Efter gymnasiet
Du kan börja söka jobb direkt efter gymnasiet som bagare, konditor, kock, kallskänka eller servitör/servitris, beroende på vilken inriktning du valt. Efterfrågan på välutbildad personal är mycket stor. Efter att ha avlagt yrkesexamen har du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Läser du engelska 6 och svenska 2 och 3 inom det individuella valet under gymnasiet får du grundläggande högskolebehörighet.