Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Sola säkert i sommar! - Tips som skyddar Dig mot solen

Alla vi nordbor törstar efter ljuset och solen när sommaren äntligen är här. Solljuset är viktigt för oss, den ger värme och ljus och de ultravioletta strålarna gör att kroppen bildar D-vitamin som vi alla behöver. Men vi ska akta oss för att sola för mycket så att vi bränner oss.

Solar vi mycket finns en risk att huden skadas. Även om risken är liten kan vi i värsta fall få hudcancer. Varje år får cirka 2 800 personer i Sverige malign melanom. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomen är bland de vanligaste i landet.

Skydda dig!

Det är viktig att skydda huden mot solens skadliga strålar så att du inte bränner dig. Undvik att vara ute i direkt sol mitt på dagen när den står som högst på himlen, mellan kl 11 och 15. När huden ännu inte är van med solen, till exempel i början av semestern, bör du endast vistas i solen korta stunder. Skydda dig med kläder och hatt eller njut av solen i skuggan. Solen tar även i skuggan.

Barnen

Barnens hud är mycket känslig och därför ska den skyddas mot starkt solljus. Deras hud är tunnare och har mindre pigment än vuxnas och därför måste de skyddas extra noga. Använd luftiga kläder, solhatt och solkräm med hög skyddsfaktor mellan 30 och 50. Ha gärna ett parasoll med på stranden. Spädbarn ska helst inte alls vara i direkt solljus. Tänk på att barn som leker vid grunt vatten inte får något skydd av vattnet då solstrålarna sträcker sig en bit under ytan.

Välkommen att njuta av solen på Gotland. Ska du sola så sola säkert. Läs mer i vår broschyr "Att sola eller sola säkert - Det är frågan".