Ett beslut om skolskjuts kan enligt Skollagen och Förvaltningslagen överklagas till förvaltningsdomstolen. Överklagandet ska ha kommit in inom tre veckor efter att beslutet har skickats ut.
Överklagande skickas formellt till barn- och utbildningsnämnden men hanteras av koordinator med ansvar för skolskjuts enligt delegation från nämnden.
Nedan finns beskrivning av de rutiner som Region Gotland har tagit fram samt den lagtext som reglerar överklaganden.
Rutiner för hantering av ansökningar och överklaganden
- Ansökningar tas emot av koordinator för skolskjutsar via E-tjänst.
- Koordinator fattar beslut om skolskjuts enligt riktlinjer på delegation från BUN.
- Beslut om skolskjuts publiceras i föräldraportalen.
- Överklaganden adresserade till BUN registreras och tas emot av koordinator.
- De tidigare fattade besluten om skolskjuts som överklagas utvärderas ytterligare en gång av koordinator. Det kan finnas anledning att ändra beslut.
- De överklagade beslut som inte ändras skickas vidare till förvaltningsdomstolen.
Gällande lagar
Kap 10 § 32 Skollagen (2010:800)
Skolskjuts i hemkommunen
Elever i grundskola med offentlig huvudman har rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem till den plats där utbildningen bedrivs och tillbaka, om sådan skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet.
Denna rätt gäller dock inte elever som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem eller som går i en annan kommuns grundskola med stöd av 25-27 §§. I de fall då det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen även anordna skolskjuts i dessa fall.
Elevens hemkommun ska ombesörja att skolskjuts anordnas.
Kap 28 § 5 Skollagen (2010:800)
Överklagande
Beslut av en kommun eller ett landsting får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol i fråga om…
5. Skolskjuts enligt 10 kap 32 § första stycket.
Förvaltningslagen (2017:900)
Överklagande
42 § Ett beslut får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom emot och beslutet kan överklagas.
43 § Ett beslut överklagas skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som han begär.
Skrivelsen ges in till den myndighet som meddelat beslutet. Den skall ha kommit in dit inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet.
Omprövning av beslut
38 § Finner en myndighet att ett beslut, som den har meddelat som första instans, är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, skall myndigheten ändra beslutet, om det kan ske snabbt och enkelt och utan att det blir till nackdel för någon enskild part. Skyldigheten gäller även om beslutet överklagas, såvida inte klaganden begär att beslutet tills vidare inte skall gälla (inhibition)