Innan du skickar in din ansökan ska du känna till Region Gotlands anvisningar om att gräva i gata, väg eller allmän mark:
Att tänka på vid grävning i gata, väg eller allmän mark
Råd och anvisningar från Region Gotland, teknikförvaltningen, som är väghållare och markägare.
- Innan arbetet påbörjas ska ansökan om tillstånd att få gräva i gata, väg eller allmän mark göras och vara godkänd av teknikförvaltningen.
- Innan arbetet påbörjas måste polisen, larmtjänst, kollektivtrafiken, renhållningen, posten och närboende informeras.
- För grävningar i gata eller trottoar MÅSTE en TA-plan bifogas i ansökan. Mer information finns här: www.gotland.se/ta-plan
- Sker grävningen i nära anslutning till gata och trottoar, kan trafiken komma att påverkas en TA-plan begäras.
- Innan ingrepp görs skall säkerhetsanordningar sättas upp så att ingen skadas.
- Kontrollera om arbetet ska ske inom vattenskyddsområde genom att gå in på karta som finns här: www.gotland.se/vattenskydd
- Om ja, sök fram rätt vattenskyddsföreskrifter som finns på samma hemsida. Det kan finnas olika typer av restriktioner för schaktningsarbeten. Inom Visby kräver större schaktningsarbeten anmälan eller tillstånd. I äldre vattenskyddsföreskrifter anges ofta tillåtet schaktningsdjup i förhållande till högsta grundvattenyta. Inför alla grävarbeten ska maskinparken kontrolleras så att den är i gott skick. Utrustning ska finnas i maskiner för att klara eventuella läckage.
- Befintliga kablar och ledningar får inte skadas under arbetet och kabel- och ledningsvisning rekommenderas.
- Avstånd till kommunala VA-ledningar måste vara minst 1,5 meter.
- Sökande ansvarar för ökad väghållningskostnad, skada på vägen eller annan anordning och skada på trafikant till dess arbetet är godkänt av teknikförvaltningen.
- Gatsten och kantsten tillhör Region Gotland och ska placeras på den plats teknikförvaltningen anvisar.
- Gatan/vägen ska återställas upp till ytan. Överytan på belagd väg förses med provisorisk beläggning av oljegrus. Arbetet ska utföras enligt anläggnings-AMA. Slutlig återställning utförs av teknikförvaltningen och debiteras enligt tabellen nedan.
- Om grönyta eller planteringsyta skadas ska den återställas upp till ytan. Slutlig återställning sker av teknikförvaltningen och debiteras enligt tabellen nedan.
- Teknikförvaltningen har rätt att slutföra arbetet till självkostnadspris om det inte utförs inom den tid som tillståndet anger.
- När arbetet är klart ska teknikförvaltningen kontaktas för avsyning, godkännande och uppmätning av den skadade ytan. I de fall Region Gotland kräver relationsritningar ska dessa överlämnas vi detta tillfälle:
- När ni gjort en temporär återställning måste ni klaranmäla genom att klicka på den gröna symbolen till höger om ert ärende. - Allt framtida ledningsunderhåll åligger ledningsägaren.
- Eventuella övriga tillstånd skaffas av sökanden.