Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Rökdykare.

Hur är det att jobba som brandman?

Hur är det att arbeta som brandman? Hur ser en brandmans vardag ut? Häng med på ett dygn på brandstationen!

 

Fotografer: Thomas Zielinski, Mastiff och Dennis Pettersson

Brandmännen går igenom samtliga räddningsfordon och kontrollerar så att fordon och utrustning fungerar. Släckutrustning, kommunikationsradioapparater, stegar – allt måste vara i toppskick.

 

Brandman och stege på brandbil.

Efter kontroll samlas skiftet för att få information om vad som hänt under natten. Dagens arbetsuppgifter fördelas och brandmännen uppdateras på brandriskprognoser och annan information som kan påverka dagens arbete, det kan h­andla om pågående evene­mang eller avstängda gator som begränsar framkomligheten vid en eventuell utryckning.

 

Brandmän, ambulans- och helikopterpersonal, brandförebyggare och vaktmästare. Vid förmiddagsfikat samlas all personal i dagrummet.

En förskoleklass ­med 15 förväntansfulla sexåringar kommer på besök till brandstationen. Barnen får lära sig grunderna i hur man gör om det börjar brinna. Barnen får prova på att krypa genom ett rökfyllt rum och släcka en eld med handbrandsläckare. Samtidigt som barnen provsitter brandbilar och prövar brandmannakläder får fröknarna utbildning om hur de ska agera om det börjar brinna på skolan. 
 

Brandmän.

Stationsarbetet är vardagligt återkommande sysslor som brandmännen turas om att utföra. Det kan handla om att packa eller tvätta brandslangarna, laga utrustning, fylla luftflaskor, kontrollera andningsskydd eller planera inför kommande övningar.

 

Barndman som tittar på karta över Gotland.

Idag beger sig hela styrkan till en av Visbys lunchrestauranger för att äta mat – hela tiden med vissheten om att larmet när som helst kan gå. 

 

Personer som äter lunch.

Varje vardag efter lunch står det övning på schemat. Vattendyk, rappellering, rökdyk och räddning vid trafikolycka är några exempel på områden som brandmännen måste öva varje månad för att vara uppdaterade och intrimmade när olyckan är framme. 

 

Brandmän som övar.

Larmet går och den här gången är det ett automatiskt brandlarm som löst ut på en restaurang i centrala Visby. Räddningstjänstens styrka rycker ut och väl på plats visar det sig att det är ett stekbord som fattat eld. Personalen har själva lyckats släcka elden men räddningstjänsten­ kontrollerar ändå så att allt är okej.

 

Brandbil som rycket ut på automatlarm.

Fysisk träning är en förutsättning för att brandmännen ska kunna hålla sig i form och orka med arbetsuppgifterna som ibland ställer stora krav på fysisk styrka och uthållighet. Under varje arbetspass ingår minst en timmas fysisk träning. Löpning, styrketräning, simning eller badminton är några av aktiviteterna som håller de gotländska brandmännen i trim.­

 

Personer som tränar.

Innan det är dags att lämna över till nattskiftet måste all utrustning återställas.

 

Utrustning.

Nattskiftet måste också övas. Idag är det rappellering och rökdykning som står på schemat. Gotlands klippiga kuster inbjuder till klättring och flera gånger varje år får räddningstjänsten rycka ut för att plocka ner våghalsiga klättrare som inte klarar ut situationen.

 

Brandmän som över på rappellering och rökdykning.

Övningen avbryts när brandmännen larmas till en brand i en större lada strax utanför Visby. På väg till brandplatsen får brandmännen information om att det inte finns några personer i byggnaden. 

När styrkan anländer är ladan redan övertänd och brandmästaren inriktar arbetet på att hindra elden från att sprida sig till intilliggande byggnader.

 

Brandmän som släcker eld.

Sensommarkvällen avrundas med en gemensam middag på en av Visbys hamburgerrestauranger.

 

Personer som äter på en uteservering.

På natten är brandmännen disponibla för larm samtidigt som de har möjlighet att vila. När som helst kan larm komma och då ska de vara ur sina sängar, påklädda och uppsuttna i brandbilarna på bara 90 sekunder.

Plötsligt väcks brandmännen av att larmet ljud­er och på bara ett par sekunder är de ur sina sängar på väg ut till larmhallen. Väl inne i brandbilen får de information om att det inträffat en singelolycka. Larmoperatören informerar om att tre personer är inblandade. Tre ambulanser och räddningsstyrkan kallas till olycksplatsen.

 

Brandbilar.

Innan arbetspasset är slut ska brandmännen hinna med en del stationsarbete. Det handlar framförallt om att färdigställa allt inför det att nästa skift kommer klockan halv åtta.

 

 

Brandbilar.