Sök

Maten i förskolan och skolan

Vi serverar cirka 9900 luncher varje dag i Region Gotlands förskolor och skolor. Maten är näringsrik och lagad med omsorg så att barnen och eleverna får i sig energi för att orka hela dagen.

illustration med verktyg för mat

Se veckans matsedel

Här hittar du aktuell matsedel för maten som vi serverar i Region Gotlands kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskola:

Alla måltider i våra kommunala förskolor, grundskolor och gymnasiet är gratis för alla elever och barn.

När vi planerar terminens matsedel anpassar vi den efter säsong, rätt näringsinnehåll, variation och elevernas önskemål. Vår ambition är att öka matglädjen, nyfikenheten och ge smakutmaningar till alla våra gäster. Lunchen som serveras motsvarar en tredjedel av dagsbehovet av näringsämnen.

Varje dag serveras barnen frukost, lunch och mellanmål i förskolan.

  • Frukost kan bestå av gröt, fil, mjölk, yoghurt, flingor, smörgås, pålägg, grönsaker, frukt och ägg.
  • Lunch som består av en maträtt med till exempel kött, fisk, kyckling, vegetariskt alternativt soppa. Detta kompletteras med tillbehör som potatis, ris eller pasta och grönsaker, bröd och dryck. Mjukt bröd serveras till vissa måltider, exempelvis soppa.
  • Mellanmål som kan bestå av smörgås, pålägg, mjölk, fil, yoghurt, frukt och grönsaker.
  • Frukt: Ibland serveras frukt på förmiddagen och sen eftermiddag.

Varje dag serveras eleverna lunch i skolan och på fritidshemmen även mellanmål.

  • Lunch som består av en maträtt med till exempel kött, fisk, kyckling, vegetariskt alternativt soppa. Detta kompletteras med tillbehör som potatis, ris eller pasta och grönsaker, bröd och dryck. I grundskola och gymnasieskola erbjuds även ett vegetariskt alternativ till de flesta måltiderna. Mjukt bröd serveras till vissa måltider, exempelvis soppa.
  • Mellanmål (i fritidshemmen) som kan bestå av smörgås, pålägg, mjölk, fil, yoghurt, frukt och grönsaker.

Specialkost

Barn och elever får specialkost om det är motiverat av medicinska, kulturella eller etiska skäl. Specialkost beställs läsårsvis via vår e-tjänst för specialkost.

Gymnasieelever vid Gotland Grönt Centrum

Eleverna vid naturbruksprogrammet äter på Gotland Grönt Centrum och har eget kök och matsedel. Skollunchen innehåller en lagad huvudrätt, brödbuffé, smör, salladsbuffé, mjölk. En vegetarisk rätt finns alltid som alternativ.

Mer om skolmaten

  • 71 procent av den mat som serveras, är tillagad från grunden.
  • Vi arbetar aktivt med att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel.
  • 28 procent av måltiderna som serveras är lakto-ovo-vegetariska, vilket motsvarar 1-2 dagar med vegetariska måltider per vecka.
  • Region Gotlands förskolor, skolor och gymnasium tar emot skolmjölksstöd och mjölken finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Sofie Leksäther
tillförordnad avdelningschef måltid

Visborgsallén 19

621 81 Visby

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 februari 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00