Matförgiftningar beror oftast på dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.
Anmäla matförgiftning
Om du tror att du blivit matförgiftad på ett matställe, kontakta oss för en anmälan. Då kan vi försöka spåra källan och minska risken att fler blir sjuka. En anmälan blir en offentlig handling, men du kan välja att inte lämna kontaktuppgifter och därmed vara anonym. Då kan vi inte nå dig ifall vi behöver kompletterande information.
Fundera gärna på följande före du gör din anmälan:
- När började dina symtom?
- Vad var dina symtom?
- Vad har du ätit de senaste två dagarna?
- Känner du någon annan som blivit sjuk med liknande symtom?
- Vad misstänker du kan ha orsakat dina symtom?
- Vad åt/drack övriga i sällskapet?
Anmäl matförgiftning via webbformuläret som du finner i högerkolumnen, eller ring oss för en muntlig anmälan.
Tips för att undvika att smitta andra
- Laga inte mat till andra, varken hemma eller på jobbet
- Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, gärna också handsprit
Uppsök sjukvården om dina symtom inte ger med sig eller innefattar allvarligare symtom som blod i avföringen. Smittsamma och allmänfarliga sjukdomar innebär råd och förhållningsregler för att minimera smittspridning.