Värmevärdet i spannmål varierar något efter spannmålsslag, sort, jordart, årsmån, gödsling, renhet mm. Havre har normalt något högre värmevärde än övriga spannmålsslag pga. dess höga fetthalt. Havre är också lättast att elda med genom att kärnan är mjuk och lättantändlig samtidigt som risken för asksmältning är mindre.
Kontakt
Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81 Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81 Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Att elda med spannmål
Spannmål- och i synnerhet havre kan produceras lokalt över hela landet. För lantbrukaren som odlar spannmål är det inte fråga om nya investeringar.
Fördelar
- Lantbrukare kan använda redan befintlig maskinpark
- Bidrar inte till växthuseffekten vid förbränning
- Spannmål är lätt att transportera
- Spannmål och solvärme är en bra kombination
Nackdelar
- Korrrosion i rökkanalen vid fel rökastemperatur
- Rökgasbrunn kan behövas
- Risk för sintring (att askan smälter samman i klumpar)
- Ofta behövs automatisk asktömning