Kontakt

Kultur och fritid
Besöksadress: Visborgsallén 19, 621 81  Visby
Telefon (växel): 0498-26 90 00

E-post bokningsfrågor: bokning@gotland.se
E-post föreningsfrågor: forening@gotland.se

Kontaktuppgifter till respektive enhet finns under flikarna till vänster.

 

 

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild från arrangemanget "Så mycket Burgsvik", gitarristen Kenneth Waernquist lirar och skrattar. (Foto: Anna Ericsson)

Musik

Utbudet av levande musik i alla former är stort och så även möjligheterna att själv spela. I stort sett varje dag året runt kan någon form av konsert eller gig avnjutas. Från nyskriven konstmusik och blåsarkvintetter till jazz, folk, house och indie.

Musiker, ensembler och föreningar

Musikanterna på ön är många. Vi har länsmusikinstitutionen Gotlandsmusiken med sina olika blåsarensembler och ett musikaliskt sällskap där stråkarna har huvudrollen. Här finns spelmanslag, bluesband, ett stort antal körer, ungdomsband, en balalajkaorkester, singer/songwriters, schlager- och musikalartister.  

Ett femtiotal föreningar sysslar med musik. Nämnas kan arrangörsföreningen Roxy, Allmänna sången och Visby Vokalensemble.

Musikalkompaniet engagerar barn och ungdomar, studieförbunden tillhandahåller replokaler och Visby Internationella Tonsättarcentrum är ett konstnärsresidens.

Stimulans och utbildning

Kulturskolan fyller en stor och viktig funktion för unga människors ofta första kontakt med att skapa musik. Många andra aktörer stimulerar och utbildar unga människor. Två exempel är Visby Domkyrkoförsamlings gosskör och Gotlands folkhögskola med en folkmusiklinje samt en pop- och rocklinje för kvinnor och transpersoner. Så gör även Gotlands tonsättarskola som är en högskoleförberedande kompositionsutbildning.