Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Förberedelse av mat i storkök.

Gotlandsveckan är nu igång – Region Gotlands kök lagar luncher med fokus på gotländska råvaror

Publicerad 2023-11-06 12:00
Vecka 45 infaller Gotlandsveckan, som innebär att råvarorna i Region Gotlands offentliga lunchmåltider är gotländska i så stor utsträckning som möjligt. Här kan du läsa om satsningen och exempel från veckans meny.
Avdelning Måltid vid Region Gotland har ett politiskt uppdrag att planera för och genomföra den återkommande Gotlandsveckan. Första Gotlandsveckan genomfördes förra året och syftet är att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna. Temat kommer att genomsyra alla offentliga lunchmåltider under veckan.
 
– Region Gotland använder mycket gotländska livsmedel även resten av året. Vi ser samtidigt en viktig och önskad effekt av Gotlandsveckan förra året. Dels uppfattar vi att frågan om närproducerat fått större synlighet i leverantörsleden och dels har grossisterna tagit initiativ och velat vara med för att diskutera Gotlandsveckan så att de kan erbjuda närproducerat i högre grad, säger Sofie Leksäther, tillförordnad avdelningschef för avdelning måltid.
 
De verksamheter som tar del av veckan är förskola, grund- och gymnasieskola, särskilda boenden för äldre, ordinärt boende och de verksamheter inom hälso- och sjukvården som serverar måltider lagade i köket på lasarettet. Samt Region Gotlands två restauranger som är öppna för allmänheten; Restaurang Strandgärdet och Gråbo Servicehus. 
 
– Våra medarbetare gör ett jättefint jobb och har verkligen ett stort engagemang och uppskattar råvarorna. Det är extra roligt med en hel vecka där i stort sett alla livsmedel är gotländska och vi hoppas att arbetet ska fortsätta att bidra till att stärka den gotländska livsmedelskedjan, säger Sofie Leksäther, tillförordnad avdelningschef för avdelning måltid.
 

Vad står på menyn och hur tar jag del av Gotlandsveckans luncher?

Att ta fram en meny med gotländska livsmedel har varit både spännande och utmanande. Utbudet av råvaror har fått styra och vissa undantag har behövt göras när gotländska livsmedel inte har funnits tillgängliga. Det har exempelvis handlat om vissa kryddor, fonder, olja och annan smaksättning samt livsmedel till specialkost.
 
På veckans lunchmeny till de olika verksamheterna står bland annat gotländsk fiskburgare på id, lammfärslimpa med ramslökssås och ugnspannkaka med sylt på gotländska bär.
 
Du kan ta del av veckans lunchmeny även om du inte kommer i kontakt med Region Gotlands offentliga måltider genom skola, vård och omsorg. Besök då Restaurang Strandgärdet på Visby lasarett eller serveringen på Gråbo seniorboende. 
 
Smaklig spis!