Region Gotland och Gotlands Förenade Besöksnäring välkomnar er till Wisby Strand den 21 november. Dagen kommer att bjuda på inspirerande möten, trendspaningar, nya bekantskaper och tid för nätverkande.
Varmt välkomna till Besöksnäringsdagen 2023, tisdag den 21 november på Wisby Strand. Temat är Vägar till hållbar besöksnäring.
Möjlighet finns att äta middag efter dagsprogrammet.
Tid: Tisdag den 21 november, klockan 11.30-16.30
Plats: Kongresshallen Wisby Strand, lokal Wisby.
Program
11.30 Registrering och mingellunch
Med möjlighet att besöka våra utställare.
13.00 Programmet startar
Karin Winsnes, besöksnäringsstrateg Region Gotland och Erik Öhrn verksamhetsledare GFB, hälsar välkomna!
13.15 Dagens moderator tar över scenen och guidar oss genom eftermiddagen
Robert Pettersson är verksamhetsledare på turismforskningscentret ETOUR, forskare, docent och lektor i turismvetenskap på Mittuniversitetet.
13.25 Vi känner nya regiondirektören, Stefan Hollmark, på pulsen
Vem är vår nya regiondirektör? Vilka tankar har han om besöksnäringen på Gotland? Vilka är hans smultronställen på ön?
13.45 Samtal mellan näringsliv och politiken
Medverkar gör lokala politiker och aktörer från besöksnäringen.
Ställ din fråga till politikerna i förväg, skicka den till lena.kolmodin@gotland.se
14.15 Parallella seminariepass, vad vill du fördjupa dig inom?
1. Kryssning något för dig?
Kryssningsturismen på Gotland har utvecklats till ett av Östersjöns populäraste resmål sedan kriget i Ukraina bröt ut. Luis de Carvalho, Commercial Cruise Director för CMP och Marcus Risberg, VD Destination Gotland ger sitt perspektiv på kryssning i världen och Gotland. Vi får också lokala exempel vad som behövs för att göra affärer inom kryssning.
2. Mer lokal mat på bordet
Måltidsresenärer är en stor grupp besökare som knyter ihop våra två styrkeområden på mat, livsmedel och besöksnäring. Det är också en väldigt köpstark grupp som kan besöka oss året om. Lyssna på Matbyrån Gotland och andra goda exempel på hur man kan få mer lokal mat på tallriken och på vilket sätt det gör en viktig skillnad – inte bara för våra besökares upplevelse, utan för våra företagare på ön.
3. Utmaningar med kompetensförsörjningen
Kompetensbristen inom besöksnäringen är fortfarande ett problem. Nya fakta från Tillväxtverket visar att det utbildas tillräckligt med personal i besöksnäringen men få stannar hos oss, hur kan vi vända det här?
4. Trender och konsumentbeteende
Åsa Egrelius från Visit Sweden ger oss en inblick i det ändrade konsumentbeteendet vi ser på lång sikt och även nya trender som redan etablerats. Vilka förändringar och förväntningar finns kvar från pandemin som besöksnäringsföretag behöver vara medvetna om?
15.00 Fika och mingel hos utställarna
15.45 Omvärldsspaning, globalt och lokalt
Lina Skandevall, resejournalist, influencer, reseexpert hos Nyhetsmorgon och Gotlandsälskare ger oss en inspirerande omvärldsspaning.
16.15 Avslut med Robert och Lina
16.30 Tack för idag!
Kvällens program
18.30 Välkommen
Gotlands förenade besöksnäring (GFB) välkomnar er till kvällens fördrink och förrätt, i foajén på Wisby Strand.
19.30 Välkomna till bords
Under kvällen kommer pris till Årets Värdskap och Årets Besöksgärning delas ut. Nominera din självklara vinnare!