Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Erbjudande om gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-99

Publicerad 2023-10-03 08:59
Denna vecka får gotländska kvinnor i åldern 24 till 29 år (födda 1994-99) ett brev hem i brevlådan med information och erbjudande om gratis HPV-vaccination. Brevet kommer från Region Gotland i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset.
Erbjudandet om gratis vaccination är en del i en nationell forskningsstudie med målet att utrota HPV (humant papillomvirus) och livmoderhalscancer i Sverige. Studien pågår under hela 2023 och innehåller även självprovtagning för HPV.
 
Drop-in-vaccinationer i oktober
Vaccinationerna har hittills i år gjorts på barnmorskemottagningarna på ön. Men under några tillfällen i oktober går det också att vaccinera sig utan tidsbokning på vaccinationsmottagningen på Ica Maxi arena i Visby.
 
Vaccinationerna startar den 9 oktober och fortsätter  på eftermiddagarna på måndagar och onsdagar till och med den 25 oktober.
 
På mottagningen kommer det att finnas en gynekolog eller barnmorska på plats för att svara på frågor om vaccinationen och om självprovtagningen.
 
Det går även att vaccinera sig hos barnmorskemottagningarna (BMM) om drop-in-tiderna inte passar eller om man föredrar att ha en inbokad tid.
 
Öppettider för drop-in, information om självprovtagning och kontaktuppgifter till BMM hittar du på 1177.se/Gotland/hpv-vaccination
 
Vad är HPV?
HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus. Det finns många olika typer av HPV. HPV- infektionen brukar läka av sig själv. Men några typer kan orsaka cellförändringar. Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera sig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen.

Information om  studien 

Samtliga regioner i Sverige deltar i studien. I studien ingår även självprovtagning för HPV. Du lämnar samtycke till att delta i studien när du vaccinerar dig.  Läs mer om forskningsstudien på HPV-centers webbplats.
 
Erbjudandet om kostnadsfri vaccination är en del av forskningsstudien och är därför begränsat till denna målgrupp och under 2023. Du som  deltar kommer att erbjudas ytterligare en dos vaccin efter 3 år samt ny självprovtagning.

Erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad

Redan 2012 började man erbjuda allmän vaccinering av flickor i årskurs 5. Men flera har missat möjligheten eller fått en äldre variant av vaccinet som inte skyddar lika bra. Det vaccin som gavs före 2019 gav ett skydd mot fyra HPV-typer. Vaccinet som ges nu medför ett skydd mot nio HPV-typer. Det ger ett bredare skydd än tidigare, så erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad mot HPV.

Varför just kvinnor födda 1994-99?

Att ge vaccin till just kvinnor födda 1994–1999 anses ha störst effekt. Spridningen av HPV stor i åldersgruppen, samtidigt är färre vaccinerade. Personer som är födda 1994-99 och inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals kan också delta i studien.