Representanter för projektet Fiskereturen och Båtskroten kom idag till Gotland med en större lastbil för att hämta 100-tals gamla och uttjänta fiskenät och säkerligen tusentals insamlade mindre fiskeredskap som antingen funnits hemma hos gotlänningar eller har samlats in från stränder med mera.
Detta är andra gången de tömmer insamlingskärlen på de tre återvinningscentralerna (Visby, Slite och Hemse) under de sommarmånader kärlen stått ute.
- Det har gått mycket bättre än väntat. Vi har på återvinningscentralerna samlat in massor med nät och redskap. Gotlänningarna har gjort en stor miljöinsats. Samarbetet med Fiskereturen och Båtskroten har varit lysande och det här är ett bra sätt att nyttja återvinningscentralerna, berättar chefen för öns återvinningscentraler, Andreas Thomsson.
Uttjänta och övergivna fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och i vår natur är ett stort miljöproblem och förstås inte trevligt. Redskapen bidrar till spridning av mikroplaster, kan snärja in fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid i havet, så kallat spökfiske.
Projektet Fiskereturen har tidigare år ägt rum i andra delar av landet. Denna sommar var första gången på Gotland och det har gått så bra att de kommer tillbaka nästa år! Gotland har ju mycket kust där det fortfarande finns en hel del redskap och nät som kan lämnas in.
Redskapen återvinns
Fiskereturen, som är ett samarbete mellan Båtskroten, Sotenäs kommun, Håll Sverige Rent och Fiskareföreningen Norden och finansieras av Havs- och vattenmyndigheten, är en insamlingstjänst som ska ta emot uttjänta fiskeredskap och även se till att de återvinns.
Genom Fiskereturen transporteras fiskeredskapen kostnadsfritt till den marina återvinningscentralen i Sotenäs, där man specialiserat sig på att ta hand om, separera och återvinna delarna i fiskeredskapen.