Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Stina Östman – Vinnare av Gotlands fulaste gräsmatta 2023

Region Gotland prisar öns fulaste gräsmatta i år igen

Publicerad 2023-08-25 11:51
För att påminna om bevattningsförbudet och vikten av att hushålla med vattnet på Gotland i sommar arrangerade Region Gotland tävlingen Gotlands fulaste gräsmatta i år igen. Stina Östman är årets vinnare med "en riktigt ful gräsmatta".
–   Vattenbristen på Gotland är allvarlig, även om det har varit bättre denna sommar och vi fått en hel del nederbörd. Utvecklingen går mot ett torrare klimat, och för att lyckas med en långsiktigt hållbar vattensituation för vår ö måste vi tillsammans fortsätta att arbeta för att minska vattenförbrukningen. Med Gotlands fulaste gräsmatta vill vi lyfta fram inspirera och lyfta fram goda föredömen, säger Mimmi Gibson, marknadsansvarig på Region Gotland.
 

Vinnaren 2023 och juryns motivering

Vinnaren av årets pris för fulaste gräsmattan är Stina Östman, Västergarn. 

Stina Östman får som pris två timmars trädgårdskonsultation av landsskapsarkitekten Frida Tollerz.

Juryns motivering

"En riktigt ful och inte på något vis användbar gräsmatta – om du inte är en sparv. Gräsmattan har goda förutsättningar att gå från jordfräst fågelspa till hållbar grönska."

Citat från juryn

–   Att ens sparvarna med sina vassa och hårda klor vill skutta runt på den här matta än förvånande. Matten är riktigt ful vilket gör den till ett fint exemplar på en matta som knappast sett röken av något vatten från slangen i sommar, säger Pär Ullrich.
 
–   Härligt ändå att fåglarna fick användning av den före detta gräsmattan och fick chansen att bada, säger Pernilla Johansson.
 
–   En gräsmatta måste inte vara grön, grattis till vinsten och miljön, säger Marcus Norström

Vinnaren utsågs av en jury bestående av:

Pernilla Johansson, Stadsträdgårdsmästare Region Gotland.
Mimmi Gibson, Marknads- och varumärkesansvarig Region Gotland.
Pär Ullrich, Chefredaktör och ansvarig utgivare Hela Gotland.
Marcus Norström, 2022 års vinnare och regerande mästare

Den fulaste gräsmattan inspirerar och lever vidare

–   Förra årets tävling hjälpte till att minska vattenförbrukningen på Gotland, och blev en regional, nationell och internationell PR-framgång. Det var fantastiskt att se hur många som lyfte upp och blev inspirerade av Gotlands fulaste gräsmatta. Flera kommuner runt om i landet startade i sommar egna gräsmattetävlingar, och vi hoppas att det också sker på andra ställen runt om i världen, säger Mimmi Gibson, marknadsansvarig på Region Gotland.