Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Pantautomat på återvinningen.

Ny pantautomat i Visby – gotlänningarna i panttoppen

Publicerad 2023-05-09 11:48
Gotlänningarna är riktigt bra på att panta – vi hamnar faktiskt på fjärde plats på listan över den svenska panttoppen. Nu har dessutom en ny pantautomat installerats på Visby återvinningscentral.

I snitt pantade varje gotlänning 313 burkar och flaskor under 2022 vilket alltså gör att vi är på fjärde plats på listan över den svenska panttoppen. Nu blir det dessutom ännu enklare för storpantaren för en ny, modernare pantautomat är i bruk på återvinningscentralen i Visby.

Pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen/säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. Med Pantamera Express pantar man smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt - även om man har mycket pant.

Flera utbetalningslösningar

Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald Swish eller bankkonto eller som en värdekupong som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Dessutom kan man välja att skänka sina pantpengar till välgörenhet. På återvinningscentralen i Visby har man valt Läkare utan Gränser och WaterAid och så kan man välja förening som donationsmottagare.