Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på Anna-Clara Collén (Fotograf: Paul Björkman, Sahlgrenska Universitetssjukhuset)

Hon blir ny sjukhuschef på Visby lasarett

Publicerad 2023-05-09 12:00
Anna-Clara Collén, i dag verksam som verksamhetschef på Akutmedicin och geriatrik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, blir ny sjukhuschef på Visby lasarett. Hon tillträder tjänsten den 4 september 2023.
Anna-Clara bor idag i Göteborg, är gift med Anders och har två söner. Hon har lång erfarenhet som läkare och chef på Sveriges största sjukhus.

Grattis till det nya jobbet! Kan du berätta lite mer om din bakgrund?

– Tack! Jag är läkare till yrket, specialist inom internmedicin, och har arbetat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i tjugo år. Jag har också forskat och disputerade 2013. Sedan 2015 har jag varit chef – första åren som sektionschef på en strokeenhet och sedan 2019 som verksamhetschef. Det har varit roliga och utmanande år!
 
– Jag är uppvuxen på Gotland och har gått nästan hela min skoltid på ön. Vi har en sommarstuga här och mina föräldrar och syskon är också mycket på Gotland. Under min skoltid var hästar mitt stora intresse. Det enda djur i familjen nu är vår blandrashund Uffe.

Varför valde du att tacka ja till det här jobbet?

– Arbete som chef inom hälso-och sjukvård är nog det bästa jobbet som finns! Det är en ynnest att jobba med kompetenta medarbetare som tillsammans hela tiden vill göra vården bättre för våra patienter. Att få vara med att leda sjukvården på just Gotland är ett drömjobb för mig.

Vad är den specialiserade sjukhusvårdens största utmaningar som du ser det?

– Att få vårdens resurser att räcka till allt vi ska och kan göra är en stor utmaning. Vi ska ge säker och bra vård utan att överutnyttja vårdens, samhällets och jordens resurser. Vården utvecklas hela tiden och vi behöver hitta sätt att arbeta framåt på hållbara sätt.

Vad tror du att du kommer kunna bidra med?

– Nyfikenhet och gott humör! Och en hel del erfarenhet efter att ha varit chef i flera år på ett stort sjukhus. 

Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob är nöjd med rekryteringen

– Det känns mycket bra att Anna-Clara har valt att tacka ja till denna viktiga och spännande roll. Med lång erfarenhet som läkare och chef och att driva utveckling, samt en härlig personlighet så är jag övertygad om att Anna-Clara kommer att bli ett starkt tillskott på vår resa framåt.