Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

De får Region Gotlands tryckningsstöd

Tre författare har beviljats tryckningsstöd av Region Gotland. Böckerna som planeras handlar om gotländsk modehistoria, lavarnas hemliga språk och en medeltida intellektuell.

I många år har Region Gotlands tryckningsstöd bidragit till mångfald inom den lokala litteraturen. Varje år har 50 000 kronor fördelats till gotländska författare och föreningar.

Från och med hösten 2023 ersätts tryckningsstödet med ett produktionsstöd inom litteraturans område. Den största skillnaden är att det nya stödet är ett förhandsstöd och att det riktar sig specifikt till professionella kulturskapare. Tryckningsstödet var ett efterhandsstöd, öppet för alla att söka. 

I den sista omgången av stödgivning har tre kulturskapare beviljats stöd, för sinsemellan väldigt olika projekt. 

Tryckningsstöd 2023 går till:

  • Knut Stahle för boken Lavskrift. 

Konstnären och formgivaren Knut Stahle har skapat en bok som ingen kan läsa. Den är skriven med lavarnas hemliga språk, det vill säga de bokstavsliknande formationer som återfinns på öns trädstammar. Ett konstnärligt och oemotståndligt projekt. 

  • Jane Hultgren-Ek för boken om Julia Hultgren. 

Vem har inte en relation till Julia Hultgren? Varuhuset som i decennier ekiperat gotlänningarna, i familjen Hultgrens regi. Nu skriver Jane Hultgren-Ek den hittills oberättade historien om familjeföretaget som hennes farmor startade. 

  • Janette Bornmarker för boken Peter gotlänning. 

Janette Bornmarker och Katarina Söderdahl destillerar historien och plockar ut bitar som hjälper oss att förstå samhället i dag. Deras unika bildberättande tänjer på konceptet faktabok och sätter i del två fokus på en av medeltidens främsta intellektuella: Peter gotlänning.

Läs med om de nya kulturstöden här: 

Nya regler för Region Gotlands kulturstöd