Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på ingången till Birkagården med en skylt om dagverksamheten.

Nu öppnar Birkagårdens dagverksamhet

Publicerad 2023-04-21 09:00
Birkagårdens dagverksamhet Ansgar öppnar måndag 24 april. "De som kommer hit ska mötas av en hälsofrämjande verksamhet med stöd och rådgivning".
Klockan 10.00 på måndag 24 april slår dagverksamheten upp portarna för första gången.
 
För att möta behoven kraftsamlar Region Gotland och Visby domkyrkoförsamling med stöd av Visby Stadsmission. 
 
– För Visby domkyrkoförsamling är det här välkommet och vi har länge planerat för att kunna öppna och erbjuda en plats även dagtid. Vi är glada för det goda samarbetet med Region Gotland och det stöd vi får av Visby stadsmission, säger domprost Anna Lundgren. 
 
Dagverksamheten Ansgar har egna lokaler i samma fastighet som Birkagården. Det ska däremot inte ses som en förlängning av natthärbärgets arbete.
 
– De som kommer hit ska mötas av en hälsofrämjande verksamhet med stöd och rådgivning. Trösklarna ska vara låga för att hjälpa till med att förbättra besökarnas livssituation om och när de vill, säger diakon Michaela Kratz vid domkyrkoförsamlingen. Hon är den som ska leda arbetet vid dagverksamheten Ansgar.
 
För Region Gotland är dagverksamheten efterlängtad.
– Det känns oerhört bra att vi landat i denna lösning. Vi vet att behovet av att vara någonstans dagtid är stort för den som inte har ett stabilt boende, säger Hanna Ogestad, chef för Region Gotlands individ och familjeomsorg.
 
Birkagården är ett natthärbärge för hemlösa på Gotland. Verksamheten drivs av Visby domkyrkoförsamling i samarbete med Region Gotland, Röda Korset och Hela Människan Gotland.
 
Ansgar står för ”En Alkoholfri, drogfri och vapenfri Nära mötesplats för Samtal, Gemenskap, Ansvar för sig själv och Respekt för varandra”.