Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Sten Öberg, mottagare av Gullin-priset 2023.

Trumslagaren Sten Öberg får Gullin-priset 2023

Publicerad 2023-03-31 08:23
Årets upplaga av Lars Gullin-priset går till trumslagaren Sten Öberg. I motiveringen står bland annat att Öberg spelar ”med en sensitiv timing och rytmiskt driv som är helt unik i Sverige”.
Priset består av ett stipendium och en statyett i brons av den gotländska konstnären Stina Lindholm. Prisutdelningen sker den 9 juli, traditionsenligt i Sanda kyrka. 
 
Motiveringen i sin helhet lyder:
”Sten Öberg (f.1938) från Umeå har under hela sin musikaliska gärning stått Lars Gullin nära. De spelade tidigt tillsammans, redan på 50-talet, möten som har format Öbergs jazzmusikaliska utveckling och konstnärliga djup. Förvaltandet av en tradition som Sten gjort till stor konst. Men aldrig som tom upprepning eller kopierande, utan alltid med ett utvecklande djup i såväl nya arrangemang som i solistisk aktivitet i många grupper genom åren som haft Gullins musik som ledstjärna. Han har sedan 70-talet lett en egen Gullin-grupp i hemstaden.
Sten Öberg är en av de bäst bevarade hemligheterna på den internationella jazzkartan. 
Fortsatt verksam med en entusiasm och energi som är få förunnade.
Ett trumspel som ÄR jazz, med en sensitiv timing och rytmiskt driv som är helt unik i Sverige. Alltid med ena foten i traditionen och den andra ivrigt vandrande in-och-ut i såväl avantgarde såsom äldre jazz. Sten har under åren samarbetat nära med Lars Lystedt, Berndt Egerbladh och framför allt med Lars-Göran Ulander, men har samtidigt en CV som är få förunnade i Sverige där samarbeten med Bill Evans, Stan Getz, Dexter Gordon och Lars Gullin med flera ingår.”

Om Lars Gullin-priset

Gullin-priset delas ut till minne av den gotländska jazzmusikern Lars Gullin. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda.
 
Gullin-priset har delats ut sedan 1997 av Lars Gullin Sällskapet (LGS) i samarbete med Region Gotland samt Orkesterjournalen (OJ). Pristagare utses varje år på Gullinsällskapets årsmöte och delas ut i samarbete med Region Gotland i samband med en konsert i Sanda kyrka.