Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Orange varning utfärdat för Gotland – så här jobbar regionen

Publicerad 2022-12-12 08:58
Orange varning är utfärd över Gotland idag och imorgon. Enligt SMHI kan det komma uppemot en halvmeter snö på östra Gotland och vindbyarna kan bli 20-25 meter per sekund på land. Risk för snödrev med andra ord.
– Vi har förberett oss väl. Vi har även sänkt djupet för när vi börjar snöröja på Visbys genomfartsleder, berättar enhetschef Simon Hoffman på regionens teknikförvaltning.

– Vi uppmanar alla att ta det försiktigt i trafiken de närmaste dagarna. Det bästa råd man kan ge är att man håller koll på vädret och anpassa sig efter väglaget när man kör i trafiken eller för den delen är ute och går. Och är det för besvärligt ska man helt enkelt inte bege sig ut om man inte måste, förklarar trafikledare Andreas Olson på teknikförvaltningen.

Nya snödjup för röjning

Ett bra tips är att hålla koll i lokalmedias olika webbsidor. Ett annat bra tips är att gå in på Region Gotlands hemsida där det står hur olika vägar och gator snöröjs (länk finns nedan).

Detta gäller för Region Gotland:

  • Gång- och cykelvägar ska ha ett snödjup om fem centimeter innan röjning sker.
  • Tätortsvägar ska ha ett snödjup om cirka sju centimeter innan röjning sker.
  • Enskilda vägar ska ha ett snödjup om cirka 14 centimeter lös snö.
  • Tätortsvägar inom prioriteringsområde 1 och 2 ska ha ett snödjup om tre centimeter innan snöröjning sker.
  • Tätortsvägar inom prioriteringsområde 3 ska ha ett snödjup om sju centimeter innan snöröjning sker.

Landsbygden är Trafikverkets ansvar

I sammanhanget är det viktigt att påpeka att det är väghållaren som ansvarar för vinterväghållningen på våra gator och vägar. Det innebär att det på landsbygden är det Trafikverket som sköter snöröjningen på länsvägarna, medan Region Gotland ansvarar för tätorterna. Region Gotland sköter även snöröjningen på enskilda vägar med statsbidrag, utan att vara väghållare.

Prognos

Enligt SMHI:s prognos inleds måndagen med mulet väder och uppehåll med en temperatur runt nollan. Nu är orange varning utfärdad - vind i kombination med snöfall

Mot kvällen idag ser det ut att börja snöa rejält. Måndag kväll till mitten på tisdag, nordlig eller nordvästlig vind 7-12 m/s i kombination med snöfall som lokalt blir kraftigt. Till havs och över främst norra och västra kustremsorna inklusive Fåröområdet väntas byvind omkring 20-23 m/s. Kvällen inleds med blöta inslag, sedan kommer temperaturen att röra sig ner till någon enstaka minusgrad. Lokalt på ön blåsigt väder och stora mängder snö.