Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Veckorapport om covid-19 (statistik vecka 48)

Publicerad 2022-12-05 14:05
Under vecka 48 (28/11–4/12) konstaterades 35 nya fall av covid-19 på Gotland. Det kan jämföras med 22 nya fall föregående vecka. Men antalet smittade är högre och mörkertalet är stort eftersom det enbart är personal, brukare samt patienter som ingår i statistiken.
12 patienter vårdas i dag på Visby lasarett med covid-19, varav två har covid-19 som huvuddiagnos. Ingen patient med covid-19 är i behov av intensivvård.
Enligt de senaste siffrorna har totalt 84 personer avlidit med covid-19 på Gotland. 
– Våra tankar går till de anhöriga, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
 
Även Folkhälsomyndighetens nationella statistik visar att antalet rapporterade fall av covid-19 har legat på en högre nivå under de senaste veckorna. Det är därför hög tid att se till att man är vaccinerad enligt gällande rekommendationer. För äldre personer och de i riskgrupp är det särskilt viktigt att ha ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, inte minst inför jul- och nyårshelgerna då många ses. Läs mer om aktuella rekommendationer på gotland.se/covidvaccin

Risk för intensiv influensasäsong

Smittspridningen av säsongsinfluensan  riskerar i år att bli omfattande. Eftersom det tar cirka två veckor att få skydd från influensavaccinet är det nu som vaccination är viktig för de som riskerar att bli allvarligt sjuka.
 

Vaccination mot säsongsinfluensa

För personer som fyllt 65 år eller ingår i en riskgrupp är vaccinationen kostnadsfri. Övriga vuxna har också möjlighet att vaccinera sig, men får betala för sin vaccination.
 
Säsongsinfluensavaccinationer görs i första hand på vårdcentralerna. Men de som är över 65 år eller ingår i riskgrupp och rekommenderas  influensavaccin och samtidigt behöver en påfyllnadsdos kan nu samvaccinera sig mot influensa och covid-19 på covidvaccinationsmottagningarna i Slite, Hemse och på Ica Maxi arena i Visby. Det ska då ha gått minst fyra månader sedan senaste dos mot covid-19.
 

Bokning av vaccinationstid 

Privata vårdcentraler kontaktas direkt för tidsbokning av säsongsinfluensavaccination. Tid för influensavaccination på övriga vårdcentraler samt covidvaccinationstid bokas via appen Alltid öppet eller på 0498-26 98 00. 
 

Mer information

gotland.se/influensavaccination samt på 1177.se kan du läsa mer om  säsongsinfluensavaccination och vilka riskgrupper som rekommenderas vaccination.
 
Mer information om  covid-19-vaccinationerna hittar du på gotland.se/covidvaccin samt 1177.se.  Uppdaterade öppettider för covidvaccinationsmottagningarna finns på

gotland.se/dropinvaccination