Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Litet barn på en sandstrand

Så skyddar du dig mot solen

Publicerad 2022-07-15 13:58
Det kan vara underbart med sol och värme. Men alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Här har vi samlat några tips och lite information.
Råden i den här texten gäller för alla åldrar. De är särskilt viktiga för barn och unga och för dig som har ljus hud eller mycket fräknar. Men både ljus och mörk hud behöver skyddas från solen.
 
Lite sol är nyttigt
Solen ger oss värme och hjälper oss att reglera vår dygnsrytm. Solstrålarna gör också att kroppen bildar D-vitamin som alla behöver. Det räcker att du får sol på händerna och i ansiktet i cirka 20 minuter varje dag. Då får kroppen tillräckligt med D-vitamin.
 
Undvik solen mitt på dagen
Tänk på detta:
  • Var inte i solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Det är extra noga i länder där solen är starkare än i Sverige. Du får UV-ljus på dig när du är utomhus.
  • Är du utomhus med barn mitt på dagen, försök att vara i skuggan eller på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar.
  • Är du på stranden när solen är som starkast är det bra att sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, för att få skugga en del av tiden. Det är särskilt viktigt för barn.

Särskilda råd för barn upp till ett år

Det här gäller särskilt för barn upp till ett år:

  • Barn i den här åldern ska inte vara i solen alls. Även i skuggan finns viss UV-strålning. Håll barnet i skuggan eller var inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
  • Klä barnet i solhatt och i kläder som täcker hela kroppen.
  • Skydda huden på barn som har börjat krypa eller gå genom att använda solskyddsmedel på de delar av kroppen som inte täcks med kläder. Det kan vara svårt att hålla barnet helt i skuggan. Använd solskyddsfaktor 30 eller högre.