Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Caela, Liam, Viktor och Sixten är fyra av eleverna som får diplom.

Första årskullen går ut Teknikcollege!

Publicerad 2022-05-25 13:36
Idag är det avslutning för Teknikcollege Gotland – efter tre år går nu den första årskullen ut.

22 elever får idag ta emot diplom för att ha avklarat Teknikcollege inom ramen för el- och energiprogrammet samt teknikprogrammet på Wisbygymnasiet.

– Det är första årskullen som går ut programmen som är certifierade av Teknikcollege. Det innebär att gotländska företag inom industri och teknik har varit med och kvalitetssäkrat innehållet på utbildningarna och till exempel bidragit med att hålla i föreläsningar, hela kurser eller tillhandahålla platser för arbetsplatsförlagt lärande. Dessutom har eleverna på Teknikcollege läst ytterligare 300 poäng utöver gymnasiets ordinarie 2500 poäng, säger Anders Björkqvist, processledare på Teknikcollege Gotland.

Att samverka med företag inom respektive bransch har flera fördelar. Att företagen blir delaktiga gör att utbildningarna matchar deras framtida behov av kompetens och det ökar i sin tur elevernas attraktionskraft på arbetsmarknaden. Jenny Wallin Sander, som är ordförande för Teknikcollege Gotland och HR-chef på Cementa, berättar vidare:

– Teknikcollege är även en unik möjlighet för branschen att utvecklas eftersom vi företag är nära involverade både i skapandet av utbildningsplaner och i genomförandet av utbildningen. Inom tekniska yrken har vi fortfarande en utmaning vad det gäller mångfald, och när skola och arbetsliv tidigt arbetar tillsammans har vi möjlighet att ändra på det.

På dagens avslutningstillfälle redovisar eleverna vad de gjort under sin specialisering och får diplom. Om två veckor tar de studenten.

– Utbildningen har varit kul med många praktiska moment, säger Caela Landin som läst teknikprogrammet med inriktning design. En av kurserna vi läste inspirerade mig att välja vad jag ska plugga till hösten – digital bildproduktion på universitetet. Jag är taggad på att plugga vidare!