Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Barn, ungdomar och vuxna i Linde vann regionens skräpplockartävling

Publicerad 2022-05-25 10:34
Över 1500 personer deltog i Region Gotlands skräpplockartävling 2022 som är nu avslutad. Vinnarna i Linde socken har inte bara gjort en stor insats med skräpplockningen, utan har också lämnat in bra tips på vad vi alla kan göra för att få ett lite renare Gotland. Stort grattis till Linde Hembygdsförening!

- Jättekul! Folk blir motiverade när de ser resultaten och gör skillnad. Alla i alla åldrar kan ju dessutom vara med på skräpplockning, berättar ordförande i Linde hembygdsförening, Ida Uddin.

Linde hembygdsförening samlade ihop unga och gamla och däremellan för en skräpplockningsinsats längs med dikeskanterna runt om i Linde. De samlade ihop flak med skräp som de sedan källsorterade så gott de kunde.

Surra lasten!

Man konstaterade att mycket av skräpet var sådant som troligtvis åkt av släp och transporter på väg till återvinningscentralen. Och det var mycket emballage från lantbruk. Så Linde hembygdsförening har föreslagit att uppmärksamma lastsäkring samt lantbrukares möjlighet att se över sina emballage särskilt när det blåser mycket.

Linde hembygdsförening får som pris inte bara äran att vara Gotlands bästa skräpplockare, utan de får också en fin skräpplockarholk att placeras ut på något ställe de anser den gör mest nytta. En skräpplockarholk är en låda med skräpinformation och plastpåsar att plocka skräp i när man besöker en plats där man kanske tar en promenad då man även kan plocka lite skräp.

- Vi är så glada över det stora engagemanget i skräpplockartävlingen, en tävling som vi arrangerade för första gången. Över 1500 personer har deltagit, mest skolbarn men även hembygdsföreningar med mera, säger projektledare Ingalill Gerber-Lindgren på teknikförvaltningens avfallsavdelning och tillägger:
- Det här har bidragit till renare och finare Gotland!