Kontakt

Vuxenutbildningen
Besöksadress: Gesällgatan 7, 621 82 Visby
 
Expedition
Telefon: 0498-26 95 50
E-post: vuxenutbildningen@gotland.se
Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Mat- och dryckesutbildning med viss sommelierkunskap – kostnadsfria kvällskurser

Gotland har en rik mat- och dryckestradition och intresset för mat och dryck ökar ständigt. Efterfrågan på kunnig personal inom mat och dryck i kombination är större än någonsin på Gotland. Glädjande nog finns nu möjligheten att lära dig mer inom detta spännande område genom två kurser som ges under våren 2023.

Kurserna är kostnadsfria, även all mat som lagas och alla drycker som provas, men du behöver köpa egna provningsglas och den kurslitteratur som ingår. Kurserna passar dig som redan arbetar inom branschen och vill lära dig mer men även dig som har ett allmänt intresse av mat och dryck.

Du kan välja att läsa båda kurserna eller att läsa en av dem, i mån av plats. Väljer du att studera två kurser innebär det en studietakt på 50%, vilket berättigar till CSN. Här nedan får du mer information om de olika kurserna.

Kurser våren 2023

Mat och dryck i kombination – 100 p

Måndagskvällar – 15 veckor, 17.00 – 21.00
Studieperiod: 9 januari – 21 april 2023

Drycker specialisering – 100 p

Torsdagskvällar – 15 veckor, 17.00 – 21.00
Studieperiod: 9 januari – 21 april 2023

OBS! Schemat är ändrat från onsdag till torsdag.

 

Mat och dryck i kombination – 100 p våren 2023


Denna yrkeskurs, Mat och dryck i kombination 100 p, vänder sig exempelvis till dig som redan arbetar inom restaurangbranschen och vill lära dig mer om hur man kombinerar mat och dryck på ett bra sätt, eller till dig som är intresserad av mat och dryck i allmänhet och vill utveckla dina kunskaper inom området.

Störst fokus ligger på vin och du får lära dig om de mest kända druvorna och de största vinländerna men du får även prova öl och cider i kombination med mat. I kursen får du möjlighet att bland annat utveckla förmågan att kombinera mat och dryck samt komponera och skapa måltider.

Du får kunskaper om måltiden ur ett historiskt och nutida perspektiv och du får möjlighet att utveckla din förmåga att skapa måltider utifrån olika teman. Lättare matlagning ingår också och du får undervisning kring hygien, ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser som gäller inom området.

Kursen är kostnadsfri, även all mat som lagas och alla drycker som provas, men du behöver köpa egna provningsglas och den kurslitteratur som ingår. Du behöver också halkfria skor och förkläde till de praktiska momenten i köket. Inga förkunskaper inom området krävs.

En kväll i veckan är det lektion då teori blandas med praktiska moment. När det inte är schemalagd undervisning förekommer hemuppgifter.

Studieperiod: 9 januari – 21 april 2023. Måndagskvällar klockan 17.00 – 21.00 cirka
Studietakt: Utbildningen är på deltid
Förkunskapskrav: Grundskola eller motsvarande
Sista ansökningsdatum: 11 december 2022

Du ansöker på Vuxenutbildningen Gotland www.gotland.se/komvux

 

Drycker specialisering – 100 p våren 2023


Intresset för drycker ökar ständigt och efterfrågan på kunnig personal inom dryck är större än någonsin på Gotland. Den här kursen, som bygger på Drycker 100 p, vänder sig exempelvis till dig som redan arbetar inom restaurangbranschen och vill lära dig mer om drycker; såväl gotländska, som drycker från andra delar av världen – eller till dig som är intresserad av dryck i allmänhet.

I den här kursen, som bygger på kursen Drycker – 100 p, går vi djupare in i vinets värld och får en större och mer detaljerad förståelse för druvodling och vinframställning.

Efter avslutad utbildning kommer du kunna bedöma olika sorters viner och med säkerhet förklara viner och dess kvalitet. Vi fördjupar kunskaperna i vintillverkning, odlingsområden, länder och regioner, svenska samt internationella viner. Vi kommer även att prova olika sorters sprit samt studera ölbryggning och hanteringen av olika drycker. Undervisning kring hygien, ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, ingår också.

Kursen är kostnadsfri, även alla drycker som provas, men du behöver köpa egna provningsglas. Studiebesök hos olika dryckes­producenter ingår i utbildningen, vilket innebär att eget fordon kan behövas vid dessa tillfällen.

En kväll i veckan är det lektion då teori blandas med praktiska moment. När det inte är schemalagd undervisning förekommer hemuppgifter.

Studieperiod: 9 januari – 21 april 2023. Torsdagskvällar klockan 17.00 – 21.00 cirka
OBS! Schemat är ändrat från onsdag till torsdag.
Studietakt: Utbildningen är på deltid
Förkunskapskrav: Grundskola eller motsvarande, samt kursen Drycker 100 p – eller motsvarande
Sista ansökningsdatum: 11 december 2022

Du ansöker på Vuxenutbildningen Gotland www.gotland.se/komvux

 

Vid frågor kontakta:

Jeanette Jussila
Legitimerad Restauranglärare
Vuxenutbildningen Gotland
jeanette.jussila@gotland.se
Tel: 0707 – 88 78 80

Camilla Jåfs
Utbildningsledare Yrkesutbildningar
Vuxenutbildningen Gotland
camilla.jafs@gotland.se 
Tel: 0498 – 20 36 36