Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Årskurs 6 i Västerhejde skola är Årets Ploggare

Publicerad 2022-03-31 15:32
Lärarna Tina Esbron, Viktor Segerlund och Erik Thomsson har tillsammans med sina elever i Västerhejde skolas årskurs 6 ploggat sedan förra året – det vill säga att plocka skräp samtidigt som man joggar. Nu prisas de av Föreningen Plogga, som utsett dem till ”Årets ploggare 2021”.

Tina Esbron, lärare vid Västerhejde skola med diplomet för Årets ploggare

Ploggandet startade redan i årskurs 5. Från vårterminen 2021 till och med höstterminen 2021 ploggade klassen 23 gånger på så kallad "Ploggatisdag”. Under vårterminen 2022 har ploggandet fortsatt och hittills har man ploggat hela 14 gånger.

- Vi ploggar både i skolan och på fritiden. Vi plockar skräp när vi cyklar, går, springer, åker skateboard, kickbike, går ut med hunden och så vidare. För oss spelar det ingen roll om det är mitt skräp eller ditt skräp, det ska inte ligga i naturen. Vi har nu även startat upp med ploggakonst, där vi tillsammans skapar olika miljöer av skräpet, berättar läraren Tina Esbron.

Som en del av skolans miljöarbete har årskurs 6 under höstterminen 2021 varit ute i alla klasser på skolan och informerat om att plogga, om nedskräpning och miljön, hur man kan hjälpa till för att minska nedskräpning  och hur man sorterar sopor. Det har varit ett uppskattat inslag i skolan.

Det går att följa ploggandet på skolans Instagramkonto ”ploggaiskolan”.

Fenomenet att plogga, kombinationen av att plocka skräp samtidigt som man joggar (eller exempelvis promenerar, åker skateboard, cyklar eller simmar) har sedan starten 2016 exploderat och görs nu runt om i världen.