Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på barn som utför olika aktiviteter.

Sportlovstips på Gotland

Publicerad 2022-02-25 09:55
Vecka 9 (28 februari-4 mars) har Gotlands skolbarn och ungdomar sportlov. Här tipsar vi om friska vinteraktiviteter och kul saker att göra inomhus under veckan.

Åk skridskor i en ishall 

Vare sig du står stadigt på skridskor eller är nybörjare har du aldrig mer än fyra mil till någon av Gotlands tre ishallar. Sportlovsöppet för dig som vill åka med eller utan klubba. Ingen avgift vid allmänhetens åkning.

​Läs mer om ishallar på Gotland

Saknar du utrustning? 

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. Alla kan låna och allt är gratis!

Läs mer om fritidsbanken i Visby

Läs mer om fritidsbanken i Klintehamn

Simma

Simhallarna i Fårösund och Visby har öppet under veckan. 

Läs mer om simhallar på Gotland

 

Sportlovskul på biblioteken 

Spela spel med Östans Skuggor 

Med spelföreningen Östans Skuggor vankas det brädspel, samlarkortspel, roll- och figurspel för alla smaker och åldrar.

Hemse bibliotek lördag 26/2 kl. 10.00-14.00
Klintehamns bibliotek måndag 28/2 kl. 13.00-17.00
Slite bibliotek onsdag 2/3 kl. 12.00-16.00

Hämta en pysselpåse

Kom och hämta en gratis pysselpåse på alla öns bibliotek. 

Gör animerad film på Almedalsbiblioteket

Lär dig göra animerad film med Ipads. Du skapar egna karaktärer och en berättelse som du sedan ljudlägger. Du väljer själv vilka material du vill arbeta med: papper, lera, tyg mm. Teknik och material finns på plats och vi bjuder på fika. Filmverkstaden avslutas med en visning av alla filmerna på lördag 5 mars. Filmpedagoger är Kristina Frank och Jessica Lundeberg från Bergmancenters Skaparverkstad.

Passar barn och unga 7 - 15 år. Adress: Cramérgatan 5, Visby, fri entré. Begränsat antal platser. Anmäl till: sandra.froberg@gotland.se (anmäl även eventuell specialkost)

Torsdag 3 mars 
Pass 1 kl. 10.00 - 13.00 
Pass 2 kl. 14.00 - 17.00 
 
Fredag 4 mars 
Pass 1 kl. 10.00 - 13.00 
Pass 2 kl. 14.00 - 17.00 
 

Spela schack på Hemse bibliotek

Schack är ett av världshistoriens allra äldsta spel med anor som sträcker sig 1 500 år tillbaka i tiden. Lär dig mer om schack och utmana en kompis, en förälder eller någon du inte känner. Träffa schackmästaren och författaren Michael Wiander. Michael löser högt ur sin senaste bok om schackklubben Draken och utmanar dig på schack. 

Hemse bibliotek tisdag 1/3 kl. 11.00-15.00

Spela och lär dig spela schack på Almedalsbiblioteket 

Lär dig grunderna i schack på 30 minuter, spela med motståndare på varierande nivå och lyssna på en genomgång schackhistoria där du får höra om historiska partier.

Almedalsbiblioteket lördag 5/3 kl. 10.00-15.00. Sal E22. 

Tipspromenad för hela familjen

Biblioteken i Roma, Klintehamn, Burgsvik, Hemse och Almedalsbiblioteket erbjuder tipspromenad. 

 

Besök Fenomenalen – Gotland Science Center 

En interaktiv upplevelse av naturvetenskap, teknik och matematik där ni utforskar och upptäcker tillsammans. 
 
Öppet i utställning och butik lördag 26 februari – söndag 6 mars, klockan 11.00–16.00.
 
Workshops på Fenomenalen under sportlovet
Under sportlovet erbjuder Fenomenalen två workshops för barn och ungdomar. Det finns ett begränsat antal platser per workshop. Observera att du bokar en plats per barn. Du bokar inte plats för medföljande vuxen. Fri entré.

Virtual reality – VR

Upplev en ny värld i VR! Vi tar med dig på ett besök djupt ner i en gruva och högt upp i en berg- och dalbana. Workshopen är max en timma och kan ge dig både fjärilar i magen och åksjuka och förmodligen ett och annat WOW! Rekommenderas från 10 år.

Måndag 28 februari – onsdag 2 mars.

Boka plats via e-tjänsten

Robotprogrammering 

Träffa den lilla roboten Milo som blir din bästa kompis under en timma. Du får en kort introduktion till blockprogrammering och kan sen få Milo att utföra olika uppdrag. Rekommenderas från 7 år.

Torsdag 3 – fredag 4 mars.

Boka plats via e-tjänsten

Läs mer om Fenomenalen

 

Ungdomsgårdar och ungkulturhus

Under sportlovet har ungdomsgårdarna öppen verksamhet och aktiviteter som skridskodisco, magnetfiske, spa-kväll, bakning, skateutflykt och museibesök.  Följ dem i sociala medier (du hittar länkar till deras konton under ”Kontakta oss” på respektive sida):

 

Se konstutställning om maskarnas värld 

The Worm: Terrestrial, Fantastic and Wet av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne är en konstutställning som ger en fascinerande inblick i maskarnas värld. I ett rum med mjuka skulpturer och en film (12 minuter) visas maskarnas biologiska, fysiologiska och sexuella liv. Utställningen är en färgsprakande och hallucinatorisk hyllning till masken i alla dess former. Fri entré.

Plats: Seminarierum B13, huvudbyggnaden Campus Gotland. Utställningen är öppen 25 februari-5 mars klockan 12-17. Med Stöd av Region Gotland, Kulturrådet och Statens konstråd. I samarbete med Film Gotland och Roxy. 

 

Friluftslivs- och rekreationskarta

Region Gotland har tagit fram en webbkarta, där du får tips på platser att besöka i naturen. Ta kartan till hjälp för att kanske hitta ett nytt favoritställe på Gotland.

 

Lek i en lekpark

Gotland har cirka 40 kommunala lekplatser tillgängliga året runt.

 

Vintergrilla

Runtom på Gotland finns det flertalet anlagda grillplatser.

 

Få fler tips på gotland.com

Många av de evenemang som har nämnts här ovan, men också andra, finns i Gotlands officiella besöksguide. Du hittar den här: www.gotland.com


Följ råd och rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19

Alla har fortsatt ansvar att minska smittspridningen av covid-19 i samhället. Även om de flesta restriktioner och allmänna råd har tagits bort, finns det några rekommendationer som fortfarande gäller. Skydda dig själv och andra genom att vaccinera dig och stanna hemma om du har symtom.

Håll dig uppdaterad på: gotland.se/rekommendationer