Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på Andreas Nordblom, Inga Kempe, Saša Jancic och Jacqueline Ragheb. Foto: Privata

Deras långfilmsidéer får utvecklingsstöd

Publicerad 2022-02-17 09:40
Nu är det klart vilka gotländska långfilmsprojekt som beviljats stöd av Gotlands filmfond i satsningen Talent to Watch Gotland.

Talent To Watch är ett stöd för filmskapare med syfte att skapa möjlighet för fler kreatörer att ta steget in i den svenska filmbranschen, trots utmanande tider på grund av pandemin. Nu kan Gotlands filmfond presentera vilka gotländska långfilmsprojekt som beviljats stöd i satsningen som finansieras av Svenska Filminstitutet. Urvalet av de beviljade bidragen för 2021 har skett i samarbete med Film på Gotland och projektstödet är totalt 200.000 kronor.

Beviljade projekt i Talent to Watch Gotland – långfilm 2021: 
 

Andreas Nordblom
Projekt: Kurt & Wanja
Utvecklingsstöd: 50 000 kronor

Kurt och Vanja är sura och fattiga. De är dåliga på sitt tillfälliga jobb - att intervjua och fotografera konstnärer och de har dessutom kört vilse. De skulle träffa en känd konstnär för en intervju men stöter i stället på andra mindre kända och okända konstnärer. En kortfilm har spelats in och en lokal manusförfattare är kopplad till projektet. Andreas Nordblom har i sin roll som producent tidigare producerat ett antal kortfilmer som visats på ett flertal festivaler, även utanför Sverige. 
 

Jacqueline Ragheb
Projekt: Där vägen tar slut
Utvecklingsstöd: 50 000 kronor

Där vägen tar slut är en roadmovie om tioåriga Elise som sörjer sin nyligen bortgångna mamma men bestämmer sig för att försöka få kontakt med henne en sista gång. Det blir början på en magisk resa där Elise möter nya människor, livsöden och insikter. Jaqueline Ragheb, producent Saša Jancic och produktionsbolaget Rumblewood har utvecklat projektet under många år. Rumblewood har god förankring lokalt och har för avsikt att producera hela filmen på Gotland. Stödet skall främst användas till att anlita dramaturg och utveckla manuset ytterligare.

 

Inga Kempe
Projekt: Jag ska fram jag
Utvecklingsstöd: 100 000 kronor

Inga Kempe, filmare från Västernorrland som flyttat till Gotland, har skrivit och regisserat ett antal kortfilmer och vann 2021 även det internationella manuspriset Efter Bergman. Jag skall fram jag är baserad på den sanna berättelsen om gotländska Berta Persson som blev Gotlands och Sveriges första kvinnliga busschaufför. Berta är 14 år när hon börjar tjäna piga hos en rik gotländsk familj som bor granne med en mekanisk verkstad. Här möter hon kärleken för första gången - motorer. Idén lyfter ett spännande gotländskt livsöde.

 

Satsningen Talent to Watch Gotland pågår under 2021, 2022 och 2023. Film på Gotland har tidigare utlyst Talent to Watch-stöd riktat till filmare inom kortfilm.

Läs mer om Talent to Watch Gotland på Film på Gotlands hemsida: https://filmgotland.se/produktion/talent-to-watch/