Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Julkalendern 2022 en historisk vintersaga med sagomiljöer från Visby innerstad

Publicerad 2022-01-13 12:30
Årets julkalender i SVT heter ”Kronprinsen som försvann” och är en spännande saga för hela familjen. Julkalendern utspelar sig i en svunnen tid då kungar och drottningar härskade. Gotlands Filmfond är samproducent och delar av inspelningarna sker på Gotland.

Sagan handlar om två barn från olika världar, som mot alla odds blir vänner och får vara med om ett storslaget äventyr. I rollerna ser vi bland andra Maria Lundqvist, Sissela Kyle, Dag Malmberg och Happy Jankell.

Den unge kronprinsen Carl Wilhelm Gyllencrona, 12 år, blir anklagad för att ha kidnappat sin egen mamma, Drottning Lovisa. Han tvingas fly det kungliga slottet och möter den fattiga flickan Hilda, som hjälper honom att gömma sig i staden under falsk identitet. Hilda lär honom allt om det hårda livet som fattig. Kvar på slottet finns narren, Kronprinsens förtrogne. Det blir en kamp för att rentvå prinsen, rädda drottningen och ta tillbaka tronen! 

För regin står Tord Danielsson, som bland annat regisserat 2017 års julkalender ”Jakten på Tidskristallen” (och den gotlandsinspelade skräckfilmen ”Andra sidan” tillsammans med Oskar Mellander).
- Det här är verkligen en klassisk saga. Ont möter gott blandat med humor och massa spänning. Det kommer vara full fart hela vägen fram till jul. 

- SVT bjuder på en julkalender som är en historisk vintersaga i en svunnen tid. Kampen står mellan gott och ont, och skuggor lurar i slott och gränder. ”Kronprinsen som försvann” är ett spännande äventyr som kommer samla hela familjen i mörka december även detta år, säger Anna Alandh, tillförordnad programchef SVT Barn.  

Kronprinsen spelas av Xavier Canca-Englund och hans bästa vän Hilda spelas av Kerstin Linden. I övriga roller även Anton Lundqvist, Joel Spira, Sissela Benn, Arvin Kananian, Dilan Gwyn, Christoffer Nordenrot, Magnus Sundberg med flera.  

Manus är skrivet av Mattias Grosin, Linn Mannheimer och Isabelle Riddez. Inspelning sker våren 2022 i Stockholm och på Gotland bland annat i Visby innerstad. Premiär sker i SVT 1 december 2022.

Julkalendern produceras av Baluba med Gotlands filmfond som samproducent.

- Vi gläder oss åt att delar av julkalendern kommer att spelas in i Visby. Det innebär, förutom att kunna visa upp vår magiska stad för en bred publik, även möjlighet till att utveckla spännande samarbeten för den lokala branschen och näringslivet, säger Angelica Andersson Fihn, ordförande i Gotlands filmfond.