Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Region Gotland uppmanar – genomför inte din covid-provtagning i vårdlokalerna

Publicerad 2022-01-11 14:35
Om du har symtom på covid-19 och ska hämta ett provtagningskit, ska du undvika att röra dig i vårdlokalerna eller i allmänna utrymmen. Vi uppmanar därför dig som ska genomföra en provtagning mot covid-19 att göra detta hemma, i bilen eller utomhus.

Just nu har vi stora problem med att personer med symtom på covid-19 rör sig i vårdlokalerna främst vid Korpenområdet och på Visby lasarett.

Har du symtom som kan vara covid-19 ska du hålla dig isolerad i väntan på provsvar. Därefter ska du följa rådande rekommendationer.

Det bästa är om du har du någon i din närhet som kan hämta ett provtagningskit åt dig och att du genomför provtagningen hemma. Har du ingen du kan be om hjälp utan måste hämta provtagningskitet själv, är det viktigt att du gör detta så smittsäkert som möjligt.

Tänk därför på:

  • Håll avstånd till andra när du hämtar och lämnar provtagningskit och prov.
  • Undvik att gå in i vårdlokalen. Det gäller även entrén, de öppna utrymmena och toaletterna.
  • Genomför provtagningen i bilen, hemma eller utomhus. Genomför INTE provtagningen på toaletten i vårdlokalen.

Provtagningskitet och provet ska hämtas och lämnas i lådorna. Missar du lådornas öppettider, måste du vänta till nästkommande dag och lämna ditt prov i lådan utomhus. Du kan inte lämna in ditt prov i receptionen eller direkt till laboratoriet på lasarettet.

Parkera bilen om du ska hämta provtagningskit vid lasarettet

Just nu är efterfrågan på provtagningskit väldigt hög. Det innebär att trafiksituationen vid Visby lasarett är mycket ansträngd. Parkera därför bilen på annan plats och gå till lådorna, eftersom du blockerar sjuktransporter och annan nödvändig trafik om du skulle köra fram till huvudentrén.

Tänk på att hålla avstånd till andra när du hämtar och lämnar ditt prov!

Lådorna med provtagningskit finns på plats på följande platser och tider:

Visby
Huvudentrén Visby lasarett (kör inte fram till huvudentrén då detta blockerar sjuktransporter)

Måndag-fredag klockan 7.30-15.00
Lördag-söndag klockan 09.00-13.00

Huvudentrén Korpen
Måndag-fredag klockan 09.00-15.00
Helger stängt.

Hemse
Hemse vårdcentrum, Hagagatan 30. Lådorna står på lastbryggan bortom Barnmorskemottagningen vid Hemse vårdcentrums norra del. 
Måndag-fredag 9.00-13.00
Helger stängt.

Slite
Vårdcentralen Slite, Storgatan 79. Lådorna står inomhus. Knacka på dörren märkt ”Covid” som är direkt till vänster om huvudentrén.
Måndag-Fredag klockan 09.00-13.00
Helger stängt.

När du genomfört provtagningen måste provet lämnas i en av lådorna under dessa öppettider. Provet kan alltså inte lämnas in i receptionen. Gäller vid samtliga vårdlokaler.