Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Blåsinstrument och notblad

GotlandsMusiken och kulturskolan ger dansföreställningen Nötknäpparen

Publicerad 2022-01-11 09:46
På söndagen den 16 januari kan man få uppleva dansföreställningen Nötknäpparen i Sävehusets aula. Föreställningen ges av Gotlandsmusiken i samarbete med Kulturskolan Gotland och detta vid två tillfällen: klockan 14.00 och 16.00.

Den klassiska baletten Nötknäpparen, med musik av Pjotr Tjajkovskij och koreografi av Lev Ivanov, framfördes för första gången 1892 i Sankt Petersburg och har sedan dess älskats av människor världen över. Librettot som skrevs av Marius Petipa bygger på E.T.A. Hoffmans fantasifulla berättelse om Nötknäpparen.

Nu tolkas den fritt av kulturskolans danselever under ledning av skolans pedagoger Camilla Båge, Gia Schager, Helena Södergren och Tove Östling.

Såväl originalberättelsen som själva koreografin får en ny, lokal bearbetning och ett spännande framförande. Den utspelar sig på julafton och handlar om Lotta som får uppleva hur hennes favoritjulklapp, en mekanisk nötknäppare, blir levande, besegrar den onda råttkungen och tar henne med sig till en magisk värld befolkad av levande leksaker och godsaker.

Utöver Lotta, Nötknäpparen och alla leksaker får vi även möta tant Brun, tant Grön, tant Gredelin och farbror Blå samt råttor, snöflingor, smällkarameller och lite till. Allt detta ackompanjeras av Gotlands Blåsarkvintett, som spelar Tjajkovskijs musik i arrangemang av Guy du Cheyron.

Det är fri entré. Insläppet sker cirka 30 minuter före föreställning. Arrangören GotlandsMusiken följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer - vaccinationsbevis och legitimation gäller för samtliga besökare över 18 år. Publikantalet är begränsat till 100-150 personer.

Till kulturskolan