Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Gotland är Världens Barn vänkommun 2021

Publicerad 2021-12-09 16:36
Gotland har blivit utsedd till vänkommun av organisationen Världens Barn. Utmärkelsen går till kommuner/regioner med givmilda invånare under de tre senaste åren.

- Tack vare det fortsatt fantastiska arbete som många gjort och gör i er kommun har ni uppnått detta, kommenterar Monica Bengtsson Steen, som är regionsamordnare för Radiohjälpens Världens Barn-insamling.

Att vara ”vänkommun” är en form av en hedersbetygelse och ett tack från de som får ta del av givmildheten och ett sätt att uppmärksamma detta viktiga ändamål. Det innebär inga pokaler eller förpliktelse för respektive kommun.

Göran Wahlqvist i Klintehamn är kommunsamordnare för detta på Gotland. Han kommenterar utmärkelsen såhär:

- Varje sak som visar på att barnen i världen behöver mer stöd är viktig. Speciellt i dessa tider, med corona i ena änden och julfirandet i den andra.

- Gotlänningarna har varit de givmildast länsinnevånarna i över tio år nu, bland kommunerna har vi legat "topp 20" under många år. De kommuner som ”vinner” den kampen och som vi konkurrerar med är oftast ganska små norrlandskommuner.

I år vann Gotland länskampen med 13,95 kronor per person. Tillsammans samlade gotlänningarna in 833.689 kronor till Världens Barn.

Fakta om Världens Barn

VÄRLDENS BARN är Sveriges största insamling och ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio, UR och 13 biståndsorganisationer. Tillsammans med omkring 45 000 frivilliga från hela landet ger kampanjens insamling förutsättningar att stärka barns rätt till hälsa, skola och trygghet.