Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Illustration logotype för kulturföreningen Kuno

Vi gratulerar 2021 års kulturpristagare: Kuno – kulturförening norra Gotland

Publicerad 2021-11-24 15:03
Den ideella kulturföreningen Kuno i Fårösund tilldelas Region Gotlands kulturpris 2021 för sin ovärderliga verksamhet med ett rikt kulturutbud på norra Gotland.

Beslutet fattades under regionstyrelsens sammanträde idag den 24 november. Region Gotlands motivering lyder:

”Kuno - Kulturförening Norra Gotland är en ideell förening som bildades 2015 i Fårösund. Kuno har sedan starten erbjudit en mångfald med sina evenemang, alltid med hög kvalité, tillgängligt för alla åldrar och med olika kulturinriktningar.

På norra Gotland har föreningen skapat ny gemenskap på de olika mötesplatser som evenemangen ges; för barn, unga, vuxna och äldre. Under ett år kan det bli upp emot ett sextiotal arrangemang med film, scenkonst, musik, författarbesök, bokcirklar och kursverksamhet. Med sin verksamhet blåser Kuno nytt liv i biblioteket, Bungemuseet, Kustateljén, Folkhögskolan och Bergmancenter. Kuno är en ovärderlig ideell verksamhet för gemenskap och livskvalitet med sitt rika kulturutbud på norr.

I denna tid efter pandemin så är arrangörsföreningar extra viktiga för att få kulturhjulen att åter igen snurra med allt vad det innebär. Kuno är en viktig arrangörsförening i det kulturella ekosystemet.

Priset, som är 25 000 kronor plus ett diplom, delas ut på regionfullmäktige den 13 december.

– Jag är glad att i år kunna tilldela kulturpriset till en arrangörsgrupp som är aktiv och ger många möjlighet att sprida och ta del av kultur på norra Gotland, säger Fredrik Gradelius, regionråd och ordförande i kultur- och fritidsberedningen.

 

Bakgrund
Sedan 1962 har kulturpriset delats ut på Gotland. Många nomineras under flera år innan de väljs och blir pristagare. Priset ska delas ut till person eller förening som ”för Gotland utfört bestående kulturgärning i detta begrepps vidaste bemärkelse.”