Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Livesändning från digitala studie- och yrkesmässan

Väljande elever besöker heldigital framtidsmässa

Publicerad 2021-11-09 10:33
Idag den 9 november kommer ungefär 1000 elever i årskurs 8 och 9 att besöka årets virtuella studie- och yrkesmässa Framtid Gotland. Tanken är att mässan ska inspirera och ge bra kunskap om olika utbildningsvägar och jobb inför kommande gymnasievalet – både för väljande elever och deras vårdnadshavare.

I år har Region Gotland valt ett digitalt koncept där mässan finns online. I de virtuella mässhallarna kan eleverna bland annat besöka montrar, chatta eller videosamtala med utställare och ta del av deras informationsmaterial. I år finns det 40 olika montrar på mässan och bland dem öns gymnasieskolor med sina valbara program, olika branschföreträdare och arbetsgivare samt självklart också Region Gotlands studie- och yrkesvägledare.

Mässan är en viktig del i att öka valkompetensen

- För studie- och yrkesvägledarna, som värderar mässan som väldigt viktig för elevernas valkompetens, har det viktigaste varit att en mässa verkligen blir av. De som nu går i nian råkade ut för en inställd studie- och yrkesmässa förra året. Pandemiläget var fortfarande osäkert inför årets planering, vilket gjorde valet av en digital mässversion självklar, säger Eva Flemming, enhetschef vid avdelningen för arbetsliv och etablering, tillika årets mässgeneral.

Klasserna besöker mässan vid olika tider

Mässbesöket genomförs i olika pass under dagen för att kunna ta emot alla elever i årkurs 8 och 9 samt elever vid gymnasiets introduktionsprogram. Eleverna sitter uppkopplade i sin lektionssal och det virtuella mässbesöket genomförs med stöd av lärare. Det görs olika liveutsändningar under dagen via mässplattformen.

Medverkande i liveprogrammet är förutom programledare även studie- och yrkesvägledare och gymnasieelever som ger tips inför gymnasievalet. På kvällen gör man en sändning som är speciellt riktad till vårdnadshavare.

Utvärdering ger svaret på en eventuell digital fortsättning

Efter årets mässa kommer det att göras en utvärdering, där både besökare och utställare kommer att få svara på en enkät.

- Om konceptet har kommit för att stanna avgörs av om våra besökare gillat det de får vara med om, men även utställarnas upplevelse av denna digitala upplaga av studie- och yrkesmässan, säger Eva Flemming,

Mer information om Framtid Gotland

Syftet med studie- och yrkesmässan Framtid Gotland är att ungdomarna ska få möjligheten att informera sig om de gymnasieprogram som finns på Gotland och samtidigt möta arbetsgivare som kan berätta om jobb och branscher i framtiden.

Studie- och yrkesmässan är öppen för elever i årskurs 8 och 9 den 9 november klockan 8.00-15.30. Vårdnadshavare kommer att kunna besöka studie- och yrkesmässan på drop-in kvällstid klockan 17.00-20.00. Det finns möjlighet att besöka mässan under hela dagen även utanför ordinarie öppettider fram till klockan 24.00, men då är montrarna obemannade.

Läs mer och besök mässan:

www.gotland.se/framtidgotland

Teamet som planerat årets studie- och yrkesmässa: Marianne Ekedahl, My Wentzel och Eva Flemming