Vaccineringen mot humant papillomvirus, HPV, väntas på sikt kraftigt kunna minska – eller till och med utrota –livmoderhalscancer.
- Genom att fortsätta att kalla kvinnor födda 1996–1998 till barnmorska följs vårdprogrammet för cervixcancerprevention vilket känns angeläget i arbetet med att minska livmoderhalscancer för alla kvinnor, säger Kerstin Sjöblom, enhetschef för bland annat barnmorskemottagningarna i Region Gotland. I samband med det första barnmorskebesöket har vi dessutom möjlighet att möta kvinnans andra behov i reproduktiv hälsa och rådgivning, säger hon.
Ett Sverige fritt från livmoderhalscancer
Orsaken till cervixcancer är humant papillomvirus (HPV) i de allra flesta fall. Tack vare vaccination och screening mot HPV har vi nu möjlighet att utrota livmoderhalscancer. 2018 lanserade WHO en global strategi 1 för att utrota cervixcancer med stöd från alla medlemsländer, inklusive Sverige. Det är således den första cancerformen att kunna bli utrotad.
HPV vaccin inkluderades i barnvaccinationsprogrammet sedan 2012. Som en del av "Utrotningsprojektet 2" finns ett politiskt beslut att erbjuda HPV vaccin gratis till unga kvinnor i åldersgrupperna 1994 – 1998.
För att kunna utvärdera om Catch-up vaccination mot HPV kan bidra till utrotning av cervixcancer, behöver man följa dessa kvinnor under minst 3 år och detta måste göras som en forskningsstudie. Det är angeläget att forskningsstudien genomförs utan större påverkan på screeningprogrammet.