Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Lena Bäckström blir ny primärvårdschef på Gotland från den 1 december 2021 (Foto: privat)

Hon blir ny primärvårdschef

Publicerad 2021-09-07 12:59
Läkaren Lena Bäckström, i dag verksamhetschef på en vårdcentral och en Försäkringsmedicinsk utredningsmottagning i Region Stockholm, blir ny primärvårdschef i hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Hon tillträder tjänsten den 1 december 2021.
Lena Bäckström bor idag i Stockholm, är gift och har fyra barn. Lena är en rutinerad distriktsläkare med lång erfarenhet från primärvård. 

Grattis till det nya jobbet! Kan du berätta lite mer om din bakgrund?

- Tack! Jag är så glad och ser fram emot detta arbete. Att få återvända till min barndoms Gotland men nu i arbete känns stort. 
 
Jag har arbetat inom vården i 20 år och är specialist i allmänmedicin sedan 2010. På min nuvarande arbetsplats, vårdcentral i Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) i region Stockholm, har jag arbetat i 15 år och de senaste 7,5 åren varit verksamhetschef men även fortsatt att arbeta kliniskt som läkare. Jag har också under en period varit studierektor för ST- och AT-läkare i allmänmedicin och sen ett år tillbaka även verksamhetschef för en helt nystartad försäkringsmedicinsk utredningsmottagning. 
 
Mitt stora intresse för vården och dess utveckling har genom åren fört mig till flera samarbeten och projekt med olika grupper och konstellationer inom region och kommun som jag nu ser som en god erfarenhet inför mitt nya uppdrag. 

Du kommer inte att flytta till Gotland. Hur tänker du att det kommer att påverka din roll som primärvårdschef? 

- Jag tänker inte att det ska påverka min roll. Jag kommer sikta på att vara närvarande både fysiskt och digitalt på ett sätt som förhoppningsvis gör avstånden omärkbara. 

Varför valde du att tacka ja till det här jobbet?

- För att jag brinner för primärvården och dess utveckling. Att då både få möjlighet att stödja, leda och utveckla chefskap och verksamheter i primärvården samt att vara med att bygga god och nära vård i den kontext som Gotland har är något som jag inte kunde tacka nej till.   

Vad är primärvårdens utmaningar som du ser det?

- Tillgänglighet, patientsäkerhet, goda vårdkedjor, kompetensförsörjning och arbetsmiljö. Att få alla de benen i en verksamhet att stå stadigt. 

Vad tror du att du kommer kunna bidra med?

- I mina nuvarande verksamheter har jag alltid arbetat med ett kliniknära ledarskap som jag hoppas kunna bidra med även här. Jag vill också bidra med mitt engagemang, ge kontinuitet och skapa ett gott klimat för samarbete med alla parter som krävs för att bygga en hållbar vård på Gotland.  

Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob är nöjd med rekryteringen

- Det känns mycket bra att Lena har valt att tacka ja till denna viktiga och spännande roll. Med lång erfarenhet från primärvården och att driva utveckling, goda ledaregenskaper och en härlig personlighet så är jag övertygad om att Lena kommer att bli ett starkt tillskott på vår resa framåt.