Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Lägesrapport om covid-19 (30 juli)

Publicerad 2021-07-30 14:30
Dagens rapport visar att 31 nya diagnostiserade fall av covid-19 har konstaterats på Gotland sedan gårdagens rapport. Gotland har då totalt 4123 bekräftade fall sedan testningen startade förra våren.

På Visby lasarett vårdas just nu en patient i smittsam fas och en patient med behov av vård efter genomgången covid-19, samtliga på vårdavdelning.

Vecka 29 (måndag–söndag) rapporterade regionen in 26 nya fall, och denna vecka 30 (måndag–torsdag) har hittills 68 nya fall kommit in.

– Antalet fall av covid-19 diagnosticerade på Gotland har mer än fördubblats under innevarande vecka som ännu inte är slut, säger Maria Amér, smittskyddsläkare. Den största smittspridningen sker bland yngre vuxna. Lyckligtvis blir få svårt sjuka i den här åldersgruppen, men för att begränsa smittspridningen i samhället och bryta potentiella smittkedjor är det viktigt att alla fortsatt håller avstånd och begränsar sitt umgänge.
 
– Det är också viktigt att påpeka att alla omfattas av gällande råd och restriktioner, såväl vaccinerade som ovaccinerade. Om man utvecklar symptom som kan vara covid-19 så ska man även som vaccinerad isolera sig hemma och ta prov för covid-19.

Ökning av fall i stora delar av landet

Folkhälsomyndigheten rapporterar idag att antalet fall nationellt av covid-19 fortsatt ligger på en låg nivå men att en ökning syns i stora delar av landet under vecka 29. Ökningen är främst kopplad till storstadsregionerna men syns även på andra platser, bland annat på Gotland. Deltavarianten fortsätter att dominera. Läs pressmeddelandet i sin helhet här!