Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Extradoser från Västmanland tillgängliga i bokningen från imorgon

Från och med tisdag 27 juli kommer de vaccindoser som Västmanland gett Gotland att finnas tillgängliga för bokning. Det handlar om 550 doser Spikevax från Moderna. Även den som har fått Comirnaty från Pfizer BioNTech som dos 1, kan ta Spikevax som dos 2.

Enligt Folkhälsomyndigheten går det bra att kombinera Comirnaty och Spikevax, det vill säga de två godkända mRNA-vaccin från Pfizer BioNTech och Moderna som vi använder i Sverige. Lika bra immunsvar förväntas uppnås när mRNA-vaccin kombineras, som när båda doserna ges med samma vaccin.

Utifrån den vaccinbrist som råder på Gotland, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att personer som tidigare fått Comirnaty som dos 1 nu får Spikevax som fristående dos 2. I första hand gör tillskottet av vaccin nu att Gotland kan ge fristående dos 2 till dem som tagit sin första dos på fastlandet.

- Med de här extradoserna kan vi ge personer som tagit sin första dos i en annan region, sin andra dos här. Det är positivt att fler kan bli färdigvaccinerade och få fullgott skydd mot covid-19, säger Christine Senter, vaccinsamordnare på Gotland.

Tillskottet av doser innebär också möjlighet för Gotland att ge personer som långvarigt vistas på Gotland en fristående dos 1, till exempel de som sommarjobbar på ön. 

Bokning görs via telefon 0498-269800. För fristående dos 2 finns särskilt knappval.