Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Viktigt att veta om du planerar en resa utanför Sverige

Ska du ut och resa och behöver ett covidbevis, tänk på att det kan ta upp till tio dagar efter din vaccination innan du kan hämta beviset.

Efter vaccinering tar det tar cirka sju till tio dagar innan du kan hämta ut ditt covidbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret.

Ditt covidbevis kan du själv hämta via eHälsomyndigheten. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se

Det finns inga möjligheter att lösa ett covidbevis med kort varsel eller utfärda tillfälliga bevis. Du behöver själv säkerställa att det gått de dagar som krävs för att ditt bevis ska finnas tillgängligt. Om det skulle saknas uppgifter eller om det på något sätt uppstår problem som påverkar handläggningen så behöver du räkna med att det tar ytterligare några dagar. Tänk därför på att i god tid planera din resa och säkerställa att du har ditt covidbevis.

Det är eHälsomyndigheten som ansvarar och utfärdar covidbevis. Om du har en fråga där du behöver komma i kontakt med oss så går det bra att mejla till: covidvaccin@gotland.se
Här finns mer information att läsa om covidbeviset: www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/

Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, dvs. att du gör det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Undersök på förhand vilka regler och rekommendationer som gäller på ditt resmål. Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls. Om du träffar nya människor på resmålet bör du minska risken för smittspridning genom att hålla avstånd och helst träffas utomhus.

Det är viktigt att du planerar för att kunna ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du testa dig, isolera dig och stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, med minsta möjliga risk för att smitta andra.

Undersök vad som gäller för din resa innan du reser genom att kontakta researrangören och ditt försäkringsbolag.