Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Mat som grillas

Håll kylan på maten

Publicerad 2021-07-14 10:17
Att använda kylväska, vara extra noga med hygienen och att titta, lukta och smaka – det är några av Livsmedelsverkets tips nu när rötmånaden står för dörren.

Rötmånad är ett begrepp med gamla anor och inleds alltid i slutet av juli. I år är startdatumet torsdag den 22 juli – men datumet i sig har inte någon betydelse. Det som påverkar maten är värmen och den höga luftfuktigheten. Just som vädret varit i stora delar av landet i sommar. Det kan alltså bli ”rötmånad” både tidigare och senare på året.

Här är Livsmedelsverkets tips under rötmånaden:

  • Ta det kallt – kyla gör att maten håller längre.
  • Håll händer och köksredskap rena.
  • Undvik att sommarsvinna.

Under sommarmånaderna ökar risken överhuvudtaget att drabbas av magsjuka på grund av bakterier vi får i oss via mat och vatten. Det är därför extra viktigt att ha bra koll på sin mat och sina livsmedel under rötmånaden för att undvika magsjuka. Det finns en rad enkla sätt. Till exempel att hålla varm mat varm och kall mat kall samt att inte använd samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

- En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Satsa på omkring fyra grader i kylskåpet. Våga också lita på ditt eget omdöme genom att titta, lukta och eventuellt smaka. Livsmedel som är märkta med ett bäst före-datum går ofta att äta efter datumet, förutsatt att det förvarats korrekt, säger Nadja Thunberg, livsmedelsinspektör.

Här hittar du fler bra tips:

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/hall-kylan-under-rotmanaden

Om du misstänker att du blivit matförgiftad efter att ha besökt en restaurang bör du anmäla det till den kommun du vistas i. En snabb anmälan kan hindra andra att bli sjuka. För att undvika att smitta andra bör du stanna hemma minst ett dygn efter att du har blivit frisk och tvätta händerna extra noga efter toalettbesök och före all hantering av mat.