Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
ballonger

Fritidshemmen firar sin dag

Publicerad 2021-05-11 07:25
Idag firas fritidshemmens dag runt om i landet - en dag då fritidshemmens betydelse för våra elevers utveckling uppmärksammas.

Fritidshemmens dag är ett årligt arrangemang som bland annat lyfter fram fritidshemmens och fritidspedagogers viktiga roll, hur pedagogiken i fritidshemmet kan bidra till att skolan klarar sitt uppdrag och att eleverna når sina kunskapsmål. Dagen instiftades 1986 av Sveriges Fritidspedagogers Förening.

Fritidshemmens dag firas på många skolor på ön under eftermiddagen med olika aktiviteter under coronaanpassade former.

Alléskolan

På Alléskolan i Visby firas det utomhus under eftermiddagen med flera olika typer av aktivitetsstationer på skolans område och lite extra festligt mellanmål. Denna gång har personalen planerat för en rolig, utmanande och lite galen dag med aktiviteterna framför allt utifrån barnens intressen. Några av stationerna är exempelvis ninja/balansbana, karaoke, dans, tipspromenad med bilder/frågor om personalen, golf-putting green, ordkluringar/rebusar och man kan även "kasta grädde på pedagog".

Ian Mack

- Det bästa med att vara lärare i fritidshem måste ändå sägas vara att ha möjlighet att göra skillnad i barns liv. Att se barn utvecklas över tid på helt olika sätt och faktiskt få vara en del i det. Att se barn lyckas i olika sammanhang när jag varit med och stöttat, tröstat och lyssnat när det har behövts, säger Ian Mack, som är lärare på Alléskolans fritidshem.

Västerhejde skola

I Västerhejde skola firas dagen med en stor utflykt till P18:s änge på eftermiddagen där barnen får klä ut sig, delta i olika utmaningar, klurigheter och banor, tipspromenad och käpphästhoppning. Firandet avslutas med ett riktigt gott fikakalas.

Tina Reintz

- Att jobba som fritidspedagog är otroligt givande då man är en viktig förebild och en stabil vuxen som finns där för barnen i allt de gör. Man vägleder barnen och tränar dem inför fortsatta livet. Vi arbetar mycket med upplevelsebaserad inlärning. Att få vara med i ögonblicket när ett barn vågar prova och utmana sig själv och lyckas, den glädjen som man då får dela tillsammans. Den är underbar och en drivkraft i mitt jobb, säger Tina Reintz som är lärare i Västerhejde skolas fritidshem.

Stånga skola

Stånga skola firar Fritidshemmens dag på Stangmalmen utifrån ett tivolitema. Det erbjuds bland annat hoppborg, ponnyridning, godishjul, trollkarl, ansiktsmålning, pajkastning, bollkastning på burkar och pilkastning på ballonger.  Barnen får en liten låtsasslant för att kunna ”betala” för alla aktiviteter - som kostar minst en låtsastia. Sedan finns det möjlighet att fylla på sin kassa genom att utföra olika fysiska aktiviteter eller vinna något i ett av alla aktivitetsstånd. 

Cecilia Ekman

- Det bästa med att vara lärare i fritidshem är mötet och kontakten med eleverna. Hur utvecklande det är att lära av varandra. Att få vara en del av deras vardag och utveckling och kunna göra skillnad för många elever. Att jobba på fritids är en ynnest. Man har aldrig tråkig och det arbeta man gör känns värdefullt. Det viktigaste uppdraget vi har på fritids, känner jag, är att jobba med värderingar, skapa trygga och sociala barn, säger Cecilia Ekman som är lärare på Stånga skolas fritidshem.

Gråboskolan

På Gråboskolan firas Fritidshemmens dag genom olika aktiviteter som varje avdelning ansvarar för. Eleverna kommer att få vandra runt i fyra olika stationer På en station kommer de att få spela brännboll, på en annan kommer de att få ge sig ut på en pokémonjakt. De andra stationerna består av en musiklek kallad ”Diskoråttorna” och en ballonglek med ett pussel som eleverna ska lösa. Lite senare till mellanmålet kommer det att bjudas på glass.

 

Isak Cederqvist

- Det bästa med att arbeta som lärare i fritidshem är eleverna. Man bygger väldigt starka relationer till dem och det är så otroligt givande. Att få träffa dem varje dag, vara med och se de utvecklas och lyckas är det som gör att jag ser fram emot att få komma till jobbet varje dag, säger Isak Cederqvist, lärare på Gråboskolans fritidshem.

Klinteskolan

På Klinteskolan firas Fritidshemmens dag med olika aktiviteter och smaskigt mellanmål i form av grillkorvwraps. Bland annat blir det käpphästhoppning och invigning av de nya spiltor som skolans vaktmästare byggt till alla käpphästar. På skolans arena på skolgården kommer det också att cyklas på BMX-cyklar – något som är en särskild satsning på skolan på temat rörelse och balans. Barnen rapporteras se fram emot denna speciella firardag, varje år.

Lena Löthberg

- Jobbet som fritidspedagog innebär ett stort och viktigt ansvar. Jag är med dem hela dagen och även i klassrummet, inte bara i början och slutet av skoldagen. Skolan och fritidshemmet hänger ihop. Det är viktigt att vi som jobbar i skolan är goda förebilder för barnen och jobbar för en god värdegrund, säger Lena Löthberg, lärare på Klinteskolans fritidshem.