Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Håll Gotland rent – delta i Kusträddardagen den 8 maj

Publicerad 2021-04-16 13:21
Den 8 maj arrangeras Kusträddardagen. Då plockas det skräp runt om i landet både för att göra närmiljön lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.
- Gotland var en av de kommuner som hade flest deltagare i Kusträddardagen förra året. Hoppas det blir så även i år. Vi är ju redan Sverigebäst på att samla in våra egna förpackningar, berättar teknikförvaltningens avfallsutvecklare Ingalill Gerber Lindgren.

I dessa pandemitider rekommenderas det ju att om vi ska umgås så ska vi helst göra det utomhus. Vad passar då bättre än att samtidigt göra lite nytta och samla in skräp?

Den 8 maj bjuder Håll Sverige Rent in till Nordiska Kusträddardagen. Vi på Region Gotland stöttar initiativet. Från kust till kust hindrar vi skräp från att hamna i havet, en påse i taget.

Förra året deltog över 43.000 kusträddare runt om i Sverige. Häng med, du också. Det insamlade skräpet kan du gratis lämna om det läggs i de speciella säckar som Håll Sverige Rent tillhandahåller. De kan rekvireras gratis från Håll Sverige Rents webbplats, www.hsr.se (beställ innan 28 april).

Så ge dig ut längs någon gotlandskust den 8 maj, och efter att du plockat skräp:

  • Källsortera i möjligaste mån
    Förpackningar av papper, glas, metall och plast sorterar du på en återvinningsstation (FTI-station) eller en återvinningscentral.
  • Övrigt blandat brännbart skräp
    Lämna kusträddarna-säckarna på någon återvinningscentral.

Mer information om Gotlands avfallshantering, öppettider etc. finner du på www.gotland.se/avfall. Med hänsyn till smittspridningen får vi i år gå ut i mindre grupper, hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

- När det gäller förpackningsåtervinning, alltså återvinning av plast, papp, metall och glas, är Region Gotland ojämförbart landets bästa kommun. Så vi kan som gotlänningar sträcka på oss, avslutar Ingalill Gerber Lindgren.