Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Vanliga frågor Vuxbiblioteket

Du ska vara registrerad elev på Vuxenutbildningen eller Hermods. Om du studerar annan utbildning på distans kan du registrera dig i Vuxbiblioteket som även är ett Lärcentrum.
Om du studerar på SFI eller  grundnivå för du låna ditt läromedel i Vuxbiblioteket. Om du studerar en gymnasiekurs eller yrkesutbildning måste du själv köpa ditt läromedel. Om du läser en kurs via Hermods kan du ofta, men inte alltid, hitta ditt läromedel hos oss och låna.
En del läromedel finns bara i ett exemplar som referens i lånedisken. Då kan du inte låna hem boken men låna den och studera på plats i Infoteket.
Det finns olika sätt. a) Om du lånar skolans iPad eller dator klickar du på Ugglan på hemskärmen/skrivbordet. Logga in med personnummer (10 siffror) och pin-kod (4 siffror). Tryck "Mina lån" och "Låna om". b) Från egen dator eller mobiltelefon gå till Vuxenutbildningens hemsida www.gotland.se/komvux. Skrolla ner till "Hitta direkt" och knappen "Vuxbiblioteket". Logga in på samma sätt med personnummer och pin-kod. Låna om. c) Klicka på länken i det mejl du får som påminnelse tre dagar innan lånetiden går ut. Logga in med personnummer och pin-kod. Låna om.
Du kan låna om en bok två gånger till efter den första låneperioden. Totalt blir det nio veckors lånetid.
Antingen har du redan lånat om boken maximalt antal gånger (två gånger) eller så är boken reserverad av en annan person och du måste då återlämna den när låneperioden är slut.
Lånetiden är tre veckor med möjlighet till förlängning maximalt nio veckor.
Så många böcker du behöver eller orkar bära hem. Det finns ingen gräns.
Du får påminnelse på mejlen. Om du inte återlämnat boken inom 4 veckor blir du ersättningsskyldig och spärrad för vidare lån.
Det finns ingen övertidsavgift utan bara ersättningsavgift om boken är försvunnen eller har skadats. Avgiften är 305 kr/bok.
Du söker efter den bok du behöver i bibliotekets katalog https://opac2.gotland.se. Du hittar även katalogen via Vuxenutbildningens hemsida www.gotland.se/komvux  och "Hitta direkt" - "Vuxbiblioteket".
Prata alltid med personalen om du inte hittar den bok du söker så försöker vi komplettera.
Du kan alltid ställa dig på kö, reservera, en bok som är utlånad. Du får meddelande via mejl när boken kommer in igen och det blir din tur att låna.
Ja, det finns många studieplatser i Vuxbiblioteket där du kan sitta och studera.
Det finns datorer att använda i Vuxbiblioteket men du kan också ta med egen dator. Möjlighet att ladda finns vid varje studieplats.
Du kan skriva ut i Vuxbiblioteket och behöver då inloggning till ditt IT-konto. Det skaffar du  i skolans reception.
I Vuxbiblioteket kan du alltid läsa dagens Gotlands tidningar(GT), Gotlands Allehanda (GA) och Dagens Nyheter  samt den lättlästa 8 Sidor. Du kan även läsa och låna många olika tidskrifter.
Nej. Böcker du lånat på ett folkbibliotek återlämnar du närmast på Vårdcentralen Korpen där det finns en boklåda och ett folkbibliotek. Böcker du lånat på Vuxbiblioteket måste du också återlämna på Vuxbiblioteket.
Det finns en box i korridoren utanför Vuxbiblioteket där du kan lämna tillbaka dina böcker.