Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Hemsebadets renovering säkerställer badets överlevnad och förbättrar arbetsmiljön

Publicerad 2021-04-07 09:42
Den 12 april startar renoveringen av Hemsebadet och arbetet beräknas vara klart innan årsskiftet 2021-2022.
Det är Arriba Byggnads AB som utför jobbet vilket handlar om att klä den stora bassängen med rostfri plåt samt renovera och byta ut vattenreningen och ventilationen.
- Detta kommer säkerställa badets överlevnad och förbättrar inte bara för alla som nyttjar badet, utan även för personalen i och med att arbetsmiljön blir bättre, säger tekniska nämndens ordförande, Karl-Johan Boberg.

Hemsebadet byggdes 1976. Systemen för vattenrening och ventilation är uttjänta. Den stora bassängens betong vittrar, armeringen rostar och kakelplattor lossnar. Detta ska nu avhjälpas, och det var Arriba Byggnads AB som lämnade det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet till en summa av 27 997 500 kronor.

Upphandlingen innefattar i stort:

  • Stora bassängen kläs invändigt med helsvetsat rostfritt stål.
  • Ny vattenreningsutrustning.
  • Ny ventilation för rehab- och barnbassäng.

En landsbygdsatsning

- Hemsebadet är viktigt för hela ön. Renoveringen av badet är en bra landsbygdsatsning, påpekar Karl-Johan Boberg.

Av Sveriges cirka 450 badhus står flertalet inom en snar framtid inför behovet av att renoveras eller bytas ut. En förväntad livslängd på ett badhus är 30-50 år.

På grund av pandemin har badet inte varit tillgängligt för allmänheten de senaste månaderna, men det har nyttjats av skolklasser och för rehabiliteringsinsatser. 

Renoveringen startar nästa vecka, den 12 april, och beräknas vara klar innan årsskiftet. Under den tiden kommer badet att vara stängt.