Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Regionledningen vädjar: Försök att ha tålamod!

Intresset för vaccinationsbokningen är stort i gruppen 75+ och efter ett helt år av isolering längtar många efter att äntligen få sin vaccination. Tillgången till vaccin är fortfarande mycket begränsad, inte bara på Gotland utan i hela Sverige.

Regionledningen vädjar nu till allmänheten att ha förståelse för att vi gör allt vi kan för att alla som vill ska få sin vaccination så snabbt som möjligt, men att begränsningen ligger i tillgången till vaccin.

– Jag förstår att det är frustrerande att man inte kommer fram på telefon och att man vill få sin spruta på en gång. Jag kan bara mana till lugn och be er – ha tålamod en liten stund till! Jag vet att ni har väntat ett helt år, och mina medarbetare gör allt som står i deras makt för att ge er den vaccination ni längtar efter. Låt dem få fokusera på sitt arbete. Alla som vill kommer att få sin vaccination, men det finns helt enkelt inte vaccin nog för att vaccinera snabbare än vad vi gör, säger regiondirektör Peter Lindvall.

Nytt bokningsförfarande från och med 10 mars

För att möta det stora intresset för vaccinationsbokningen kommer bokningsförfarandet att förändras från och med imorgon 10 mars. Detta genom att en åldersgrupp åt gången uppmanas att boka. Det kan minska trycket på bokningsnumret och säkerställa att de äldsta blir vaccinerade först. Samtidigt kommer bokningsnumret att bemannas med ytterligare personal.

– Vaccinationsviljan i den här gruppen är fantastiskt stor vilket är väldigt glädjande. Vaccination är ett viktigt led i arbetet med att hantera smittspridningen och vårt besked är att alla som vill kommer att få sin vaccination. Men utan mer vaccin kan vi inte vaccinera i en högre takt. Vi vill uppmana allmänheten att ha tålamod och bibehålla den här fantastiska vaccinationsviljan. Det kommer att bli din tur. När vi får mer vaccin kommer vi kunna boka på fler, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

Från och med imorgon ändras alltså bokningen till att gälla för personer födda 1942 och tidigare.

–  Jag känner mig helt trygg i att alla som jobbar med vaccinationen gör sitt yttersta för att all logistik och alla pusselbitar ska falla på plats, för att ge oss gotlänningar våra vaccinationer. Det finns inte mer vaccin just nu och vi vaccinerar i den takt vi får leveranser. Vi kan bara önska att leveranserna ökar, men fram till dess – försök att ha tålamod! säger Peter Lindvall.