Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Varning för bedrägerier gällande corona och vaccinationer

Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19 i Sverige. Det är viktigt att känna till det eftersom det just nu råder risk för bedrägerier och försök till bedrägerier, kopplade till coronavaccinationer.

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som uppger att de är från 1177 Vårdguiden. Folkhälsomyndigheten varnar också för bedragare som, med hänvisning till de aktuella coronavaccinationerna, försöker lura till sig bank-id-uppgifter från främst äldre personer. Skulle någon okänd person kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis bank-ID.

Viktig information från 1177 Vårdguiden:

Det enda tillfället du kan bli uppringd av 1177 Vårdguiden är om du nyligen varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att 1177 Vårdguiden ska ringa upp dig på nytt. Övrig kommunikation från 1177 sker via sms eller e-post. Blir du kontaktad utan att ha varit i kontakt med 1177 Vårdguiden kan det vara ett försök till bedrägeri. Liknande bedrägeriförsök har även gjorts där andra myndigheter påstås vara avsändare, till exempel Folkhälsomyndigheten.

Viktig information från Folkhälsomyndigheten:

Folkhälsomyndigheten har fått information om att det i några fall förekommit försök att lura privatpersoner genom att använda myndighetens namn. Folkhälsomyndigheten vänder sig aldrig till allmänheten med uppmaningar om att logga in med bank-id eller med förfrågningar om bokningar, registreringar eller pengar. Den som får en sådan förfrågan uppmanas att inte logga in eller lämna ut några uppgifter om sig själv eller om sina konton. Den som utsätts för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök på detta sätt uppmanas att göra en polisanmälan.